Krémes citromos sült puding

Krémes citromos sült puding

A kissé fura név alapján valószínű nem derült ki, mi is ez itt most pontosan: tehát egy alul krémes, felül piskótás, nagyon citromos édességet tessék elképzelni, ami egy sütőformában sül így, ahogy van és ezért nagyon egyszerű elkészíteni.

Ilyenkor télen nem nagyon lehet válogatni a gyümölcsök közt, ezért azzal kell beérni, ami épp van. Citrom. Az mindig van. Ezért elkezdtem citromos recepteket nézegetni, amikor megtaláltam ezt. Összekeverős, instant süti, pont egy ilyen kellett a “rögtönkellvalami” típusú  édességhiányra. Az alja olyan marad, mint a puding, a teteje pedig megsül és olyan lesz mint a piskóta. Egyszerű és nagyszerű, így ahogy van! Ajánlom kipróbálásra!:)

Krémes citromos sült puding

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 nagyobb citrom (az egyiknek kell a héja is, és 1 dl a levükből)
  • 3 tojás
  • 5 dkg liszt (kb. 2 púpos ek.)
  • 2,5 dl tej
  • porcukor a tetejére

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjékből kemény habot verünk.
  2. A cukrot a vajjal (amennyire tudjuk) simára keverjük, majd hozzáadjuk egy citrom reszelt héját.A vajat a cukorral simára keverjük
  3. Hozzáadjuk a tojás sárgákat és 1 dl frissen facsart cirtomlét (ez kb. 2 nagyobb citrom leve) és az egészet habosra keverjük.
  4. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet és simára keverjük.Hozzáadjuk a lisztet
  5. Ezután beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.Belekeverjük a habot is
  6. Egy hőálló kerámia vagy üveg tálat kivajazunk és beleöntjük a masszát. (Érdemes egy kisebb méretűt választani, mert így magasabban lesz benne a massza, és a végeredményben jobban elkülönül majd a krémes és a piskótás rész. Ha túl nagy a forma, és nagyon szétterül a massza, valószínű, hogy egy citromos piskóta lesz a végeredmény…)Kivajazott formába öntjük
  7. A kerámia tálat egy tepsibe állítjuk és köré forró vizet öntünk, annyit, hogy a tálban lévő masszához képest kb. a massza feléig érjen a körülötte lévő víz. Így sütés közben a süti alja krémes marad.Vízfürdőben sütjük
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40-45 percet sütjük, míg a teteje szép barna lesz. Amikor lejár a sütési idő, ne vegyük ki egyből a sütőből, mert összeesik. Nyissuk ki résnyire a sütőt (vigyázat, gőz!) és hagyjuk így hűlni egy kicsit és utána vegyük ki.

Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk. Ez az a fajta süti, ami csak frissen jó:)Krémes citromos sült puding

Megosztás

2 hozzászólás

  1. Kriszta szerint:

    Szia!
    Amint megláttam ezt a receptet, rohantam citromért. Egy kérdésem lenne: ekkora adagot kb mekkora formába tegyek, hogy pont jó legyen?
    Köszi:)

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Szerintem kb. 20×25 cm-es forma, vagy ehhez hasonló méretekkel rendelkező jó lesz hozzá. Az már teljesen mindegy, hogy ovális, négyszög vagy kör alakú:)

Szólj hozzá te is!