2014. április 11.
Kelt tészták, Fánk
Epres-fehércsokis fánk
Most, hogy tombol a (spanyol) eper szezon, és a fánksütés is ennyire bevált, elkészült a korábbi, sütőben sült fánk tavaszias változata is:) Be kell lássuk ismét: a fehércsoki és az eper továbbra is verhetetlen kombináció!
Ez a fánk kicsit inkább kelt tészta jellegű, így igazából egy isteni epres sütit kreálhatunk ebből a receptből. A bevonatot fehér csokival készítettem, amit liofilizált eperrel szórtam meg. Ennek az érdekessége, hogy az íze sokkal intenzívebb, mint a sima aszalt epernek, így a végeredmény egy igazi ízbomba lesz. Ajénlom kipróbálásra tehát ezt a tavaszi finomságot:)
Hozzávalók
Fánk:
- 35 dkg liszt
- 9 dkg porcukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5-2 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 2 ek vaj (olvasztva, hűtve)
- 1 kávéskanál só
- citromhéj
Bevonat:
- 1 tábla fehér csoki
- liofilizált eper
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá kb. 1 kávéskanálnyi cukrot és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A tészta hozzávalóit az olvasztott vaj kivételével egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani. (ha esetleg nagyon kemény lenne, adjunk hozzá még tejet)
- Mikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
- Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Kelesztés után lisztezett deszkán kezünkkel kb. 2 cm vastagra lapítjuk (nem kell sodorni, mert meglehetősen lágy, és így lazább marad az állaga) és egy nagyobb, majd egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk a fánkokat.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a fánk karikákat, ahol további 15 percet kelesztjük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 8-10 perc alatt aranybarnára sülnek.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és elkészítjük a bevonatot: a fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd belemártjuk a fánkokat (gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar elkezd szilárdulni, és így nem lesz szép a bevonat) és megszórjuk liofiliált eperrel.
Megvárjuk, míg megdermed a csoki és már fogyasztható is:)
Sasa
2014. április 11. - 13:59Szia 🙂 Két kérdésem lenne, az első, hogy hol lehet ilyen epret venni? A másik, hogy a fehércsokihoz nem adtál hozzá semmit, mert nekem sosem ilyen hófehér. Válaszodat köszönöm
Vikki
2014. április 12. - 18:34Szia,
az eperre e-mailben válaszoltam:) Sima fehércsoki volt a bevonat, a megvilágítás miatt tűnhet esetleg fehérebbnek.
mimozagirl
2014. április 16. - 09:22Megcsináltam, de nem igazán fánkízű.. olyan, mintha kalácsot ennék fánk formában. Lehet, hogy az én ízlésemnek kellett volna, hogy olajban süssem ki. De azért finom 🙂
Vikki
2014. április 16. - 10:40Igen, ezt írtam itt is és az előző ilyen fánknál is, hogy inkább kelt tésztára hasonlít, mint fánkra:)
Olivia
2014. április 25. - 13:47Szia! Tegnap elkészítettem és fantasztikusan sikerült, nagyon puha lett:) Nagyon tetszik a blogod, sokat olvasom, a macaronokat is a te recepted szerint szoktam készíteni, mindig tökéletesek lesznek!! Üdv: Olivia, szintén pécsi lány 😀
Vikki
2014. április 26. - 09:13Szia Olivia,
örülök, hogy jól sikerült a fánk és a macaronok is! 🙂 Remélem még nagyon sok mindent kipróbálsz innen! 😉