2015. október 2.


Kelt tészták, Kalács, Tekercs - csiga

Csokis kalács fügével

Füge szezon van még mindig, így minden zöldséges és piac tele van ezzel a sötétlila mediterrán finomsággal, amit én most egy nagyon puha, nagyon csokis kalácsba sütöttem bele. 

Bevallom, én nem rajongok annyira a fügéért, de ez a csokis-kelt tésztás ötlet annyira megtetszett, hogy mégis fügés sütemény lett belőle. A füge igazából inkább csak dekorációs céllal került bele, a lényeg a csokis tésztás, folyós csokis közepű kalács volt:)

Csokis kalács fügével

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 37,5 dkg liszt
  • 2 ek. holland kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája

Töltelék:

  • 2 púpos ek. kakaó
  • 8 dkg puha vaj
  • 6 ek. cukor
  • 6 db füge

1 tojássárgája és kevés tej a kenéshez

Csokis kalács fügével

Elkészítés:

  1. A tésztához a tejet 1 kk. cukorral meglangyosítjuk, hozzáadjuk az instant élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A liszthez hozzáadjuk a vajat, a kakaót és a cukrot és összemorzsoljuk.Kalács tészta
  3. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját és az egészet ruganyos tésztává dagasztjuk. (ha nehezen akar összeállni, adjunk hozzá kevés langyos tejet)Csokis kalács tészta
  4. Langyos helyen letakarva kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük.Csokis kalács tészta
  5. A töltelékhez a kakaót, cukrot és a vajat simára keverjük, a fügéket pedig alaposan megmossuk, majd félbevágjuk.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
  7. Megkenjük a kakaós töltelékkel majd szorosan feltekerjük. Az így kapott tekercset kicsit megsodorjuk, megnyújtjuk.Készül a csokis kalács
  8. Sütőpapírral kibélelt formába lazán, csigavonalban feltekerjük úgy, hogy kb. 2 cm hely legyen közte. Ide tűzködjük be a félbevágott fügéket.Irány a sütő!
  9. Fél órát pihentetjük, majd megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.
  10. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt megsül.

Csokis kalács fügével