2013. december 28.
Kelt tészták, Sós sütik, Tekercs - csiga
Békebeli perec
A sok karácsonyi édesség után jól esne valami sós finomság? Ezekben a kívül ropogós, belül puha perecekben egészen biztosan nem fogtok csalódni:)
Régen sütöttem már sós dolgot, és éppen kezdett hiányozni valami kelt finomság. Már amúgy is jó ideje szemeztem ezzel a perec recepttel de most végre eljött az alkalom, el is készült:) Eléggé macerás és időigényes a formázás és a forróvizes “fürdetés” miatt, de ez ismételten csak egy olyan recept, ami megéri a fáradozást. A forróvizes fürdő egy lágy kérget képez a pereceken, amik aztán a sütés közben istenien ropogósra sülnek. A belsejük pedig tökéletesen puha marad. Egyből 3 féle ízesítéssel készítettem: volt sima tengeri sós, sajtos és provence-i fűszerekkel ízesített változata is. Nos, kinek melyik lesz a kedvence?:)
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- fél zacskó száraz élesztő (3,5 g)
- 0,25 dl tej
- fél tk. cukor
- 0,25 dl olíva olaj
- 2,5 dl langyosvíz
- 2 tk. só
- 1 ek. méz
- fél ek. szódabikarbóna
Tetejére:
- 1 tojás
- durva szemű tengeri só
- esetleg sajt, zöldfűszerek
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük benne a száraz élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót, az olajat, végül hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is.
- A tésztát elkezdjük dagasztani, és közben fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet.
- Tömör, ruganyos tésztát kapunk, amit további 10 percig dagasztunk.
- Konyharuhával lefedve 15-20 percet pihentetjük.
- Pihentetés után lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 6 egyforma részre osztjuk. Ezeket további 2-2 részre osztjuk, így összesen 12 adagnyi tésztánk lesz.
- A tésztagombócokat egyenként ujjnyi vastagra nyújtjuk.
- A tésztacsík két végét összehúzzuk, mintha kört akarnánk formázni belőle, majd egymáson keresztezzük őket. Így kapjuk a hagyományos perec formát.
- Az így kapott pereceket letakarva további 15 percet pihentetjük.
- Egy lábasban vizet forralunk, hozzáadjuk a mézet és a szódabikarbónát.
- A pereceket egyesével egy lapát segítségével a forrásba lévő vízbe mártjuk kb. 30 másodpercre. Így kap egy vékony kérget, ami sütésközben ropogós lesz.
- A pereceket ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk, majd megkenjük tojással a tetejüket.
- Megszórjuk őket ízlés szerint nagy szemű tengeri sóval, sajttal, vagy fűszerezhetjük akár zöldfűszerekkel is.
- 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt pirosra és ropogósra sül.
És íme a végeredmény: a belül tömör és puha, kívül pedig ropogós, hagyományos perec! 🙂
Nmlss
2015. október 30. - 22:19Szia!
Nem irtad el veletlenul a tej mennyiseget?
Nagyon kevesnek tunik a 0,25 deciliter..
Vikki
2015. október 30. - 22:42Szia,
nem, ennyit tettem bele, ez igazából az élesztő felfuttatásához kell. A 2,5 dl víz bőven elég folyadék hozzá.
nmlss
2015. november 1. - 15:45Szia!
koszonom a receptrt,nagyon finom lett a vegeredmeny,de legkozelebb dupla adagot csinalok,mert semeddig sem tartott. 🙂
Bagica
2020. április 19. - 15:54Nagyon finom lett 🙂 Köszönöm szépen a receptet