2012. július 22.


Gyümölcsös sütik, Száraz sütik, Palacsinta

áfonyás-citromos palacsinta

Vettem egy doboznyi friss áfonyát, viszont nem nagyon nyerte el a tetszésemet, mert nem volt valami édes, ezért gondoltam, majd belesütöm valamibe. Végül puha citromos palacsintába kerültek.

Korábban már sütöttem muffint, ezért jött inkább a palacsinta ötlete, mert elég kis mennyiség volt az áfonyából, ami pitéhez nem lett volna elég. Ebbe tökéletesen jók voltak a friss bogyók, mert csak nagyon minimális levet eresztetek sütés közben. A recept ugyanaz, mint a citromos palacsintánál, csak itt gazdagodott a kék bogyócskákkal. Tényleg nem vagyok palacsinta rajongó, de mégis mindig elő-elő kerül ez a recept, mert ezt a pufi változatot viszont nagyon szeretem, mert piskótás a tésztája.

Áfonyák

Hozzávalók

  • 1,5 dl tej
  • 2 egész tojás + 1 tojásfehérje
  • 4 dkg  olvasztott vaj
  • 1 ek. méz (vagy juharszirup)
  • 1 ek. porcukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • áfonya ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítés

  1. Az egy tojásfehérje kivételével a tészta összes hozzávalóját simára keverjük egy tálban és betesszük a hűtőbe pihenni 1 órára.
  2. Sütés előtt a korábban meghagyott tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk és a palacsintatésztába forgatjuk.
  3. Forró teflon serpenyőbe teszünk egy merőkanálnyi tésztát, rászórunk néhány szem áfonyát és óvatosan átfordítva mindkét oldalát megsütjük.Sül a palacsinta
  4. Porcukorral, esetleg citromhéjjal megszórva tálaljuk.

Áfonyás palacsinta

Áfonyás palacsinta