2023. szeptember 23.


Tea sütik, Palacsinta

Áfonyás császármorzsa levendulás áfonya zselével

Ha a tökéletes napindítót keresed, meg is találtad! A friss áfonyaszemekkel készülő császármorzsának biztosan senki nem fog tudni ellenállni! 💙🥞🫐💙

A császármorzsának is több változata létezik, van aki a darás-morzsásra esküszik, hogy az A császármorza, van, aki pedig erre a piskótás változatra. Szerintem lényegtelen is, melyik “az eredeti kaiserschmarrn”, nekem ez a puha piskótás a tökéletes, így most is ezt készítettem el, friss áfonyával és forraltam hozzá egy nagyon egyszerű, gyors “lekvárt” is a maradék áfonyával és levendulával, amíg elkészült a morzsa. Ha máris hányzik a nyár, mindenképp próbáld ki 😉

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 1 ek. cukor
  • csipet só
  • 1,8 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • egy marék friss áfonya
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 ek. vaj a sütéshez

Szóráshoz:

  • porcukor

Áfonya zselé

  • 15 dkg áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk.  szárított levendulavirág

Elkészítés

  1. Az áfonya zseléhez egy kis lábasba szórjuk az áfonyát a cukorral és a levendulavirággal és elkezdjük melegíteni. levendulás áfonyazselé készítése
  2. Nagyjából 15 percig főzzük, amíg sűrű állagot kap.levendulás áfonyazselé készítése
  3. császármorzsához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
  4. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egész halvány sárga és habos lesz.
  5. Hozzáadunk egy csipet sót, majd a liszt felét, amivel csomómentesre keverjük.Áfonyás császármorzsa készítése
  6. Hozzáadjuk a tej felét, ismét csomómentesre keverjük, majd jöhet a maradék liszt, végül a maradék tej.
  7. Hozzáreszeljük fél citrom héját és simára keverjük.
  8. Végül beleforgatjuk a tojásfehérje habot is a masszába.Áfonyás császármorzsa készítése
  9. Egy nagy méretű serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd kb ujjnyi vastagságban beleöntjük a masszát.Áfonyás császármorzsa készítése
  10. A tetejét megszórjuk az áfonya szemekkel.Áfonyás császármorzsa készítése
  11. Közepes hőfokon addig sütjük, míg elválik a serpenyő aljától.
  12. Ekkor 4 negyedre vágjuk, a negyedeket egyesével megfordítjuk és megsütjük másik oldalukat is.Áfonyás császármorzsa készítése
  13. Megszórjuk vékonyan porcukorral, majd ismét megfordítjuk a negyedeket és hagyjuk, hogy a cukor rákaramellizálódjon.Áfonyás császármorzsa készítése
  14. Ugyanígy járunk el a másik oldallal is.
  15. Egy lapát segítségével feldaraboljuk és tovább pirítjuk, míg ropogós kérget kap a darabkák minden oldala.Áfonyás császármorzsa készítése
  16. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és az áfonyazselével tálaljuk.

Áfonyás császármorzsa levendulás áfonya zselével