2023. szeptember 23.
Tea sütik, Palacsinta
Áfonyás császármorzsa levendulás áfonya zselével
Ha a tökéletes napindítót keresed, meg is találtad! A friss áfonyaszemekkel készülő császármorzsának biztosan senki nem fog tudni ellenállni! 💙🥞🫐💙
A császármorzsának is több változata létezik, van aki a darás-morzsásra esküszik, hogy az A császármorza, van, aki pedig erre a piskótás változatra. Szerintem lényegtelen is, melyik “az eredeti kaiserschmarrn”, nekem ez a puha piskótás a tökéletes, így most is ezt készítettem el, friss áfonyával és forraltam hozzá egy nagyon egyszerű, gyors “lekvárt” is a maradék áfonyával és levendulával, amíg elkészült a morzsa. Ha máris hányzik a nyár, mindenképp próbáld ki 😉
Hozzávalók
- 3 tojás
- 1 ek. cukor
- csipet só
- 1,8 dl tej
- 15 dkg liszt
- egy marék friss áfonya
- fél citrom reszelt héja
- 1 ek. vaj a sütéshez
Szóráshoz:
- porcukor
Áfonya zselé
- 15 dkg áfonya
- 10 dkg cukor
- 1 kk. szárított levendulavirág
Elkészítés
- Az áfonya zseléhez egy kis lábasba szórjuk az áfonyát a cukorral és a levendulavirággal és elkezdjük melegíteni.
- Nagyjából 15 percig főzzük, amíg sűrű állagot kap.
- A császármorzsához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egész halvány sárga és habos lesz.
- Hozzáadunk egy csipet sót, majd a liszt felét, amivel csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a tej felét, ismét csomómentesre keverjük, majd jöhet a maradék liszt, végül a maradék tej.
- Hozzáreszeljük fél citrom héját és simára keverjük.
- Végül beleforgatjuk a tojásfehérje habot is a masszába.
- Egy nagy méretű serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd kb ujjnyi vastagságban beleöntjük a masszát.
- A tetejét megszórjuk az áfonya szemekkel.
- Közepes hőfokon addig sütjük, míg elválik a serpenyő aljától.
- Ekkor 4 negyedre vágjuk, a negyedeket egyesével megfordítjuk és megsütjük másik oldalukat is.
- Megszórjuk vékonyan porcukorral, majd ismét megfordítjuk a negyedeket és hagyjuk, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
- Ugyanígy járunk el a másik oldallal is.
- Egy lapát segítségével feldaraboljuk és tovább pirítjuk, míg ropogós kérget kap a darabkák minden oldala.
- Tálaláskor megszórjuk porcukorral és az áfonyazselével tálaljuk.