2013. február 8.
Gyümölcsös sütik, Pite
Vérnarancsos pite
A tél a citrusfélék szezonja, ez nem vitás. Ha szerencsénk van, gyönyörű rubinvörös vérnarancsokra is bukkanhatunk, amiből akár pite is készülhet.
Tavaly csúnyán átvertek a vérnarancssal, ugyanis sima narancs volt mind, egytől-egyig. Némi bosszankodás után lett belőle narancs sorbet végül. És persze azóta se vettem ott semmit. Idén viszont sikerült valóban vérnarancsokat beszerezni (máshonnan), úgyhogy készült is egy újabb pite:) A töltelék valójában a lemon curd mintájára készült, csak épp vérnarancsból. Az egésznek annyi szépséghibája lehet csak, hogy ha nagyon sárga tojást (házit, mert boltban én még olyat nem találtam) használunk, narancssárgás-barackszínű lesz a töltelék. De ilyenkor sem kell kétségbe esni, ezen könnyen segíthetünk pár csepp ételfestékkel, ha esetleg a színe nem teljesen olyan, amilyenre terveztük. A pite alapja pedig egy teljesen egyszerű omlós tészta egy csipet citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítve. Próbáljátok ki, ha szeretitek az új ízeket:)
Hozzávalók
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- 3 dl frissen facsart vérnarancs lé (kb. 1 kg-ból)
- 10 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tk. keményítő
- pár csepp citromlé
- szükség esetén pár csepp piros ételfesték
+1 jó tanács vérnarancs vásárláshoz: olyat válasszatok, aminek kívül piros a héja, akkor nem ér senkit váratlan “meglepetés”, biztosan piros belül is:)
Elkészítés
- A tésztához egy nagy tálban az összes hozzávalót összegyúrjuk.
- A piteforma alját sütőpapírral kibéleljük és a tésztát belenyomkodjuk úgy, hogy a peremén is legyen.
- Az alját villával megszurkáljuk és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt aranyszínűre sül.
- Addig elkészítjük a tölteléket: A vérnarancsok levét kifacsarjuk és kimérünk belőle 3 dl-t. Egyet pedig nagyon alaposan megmosunk és lereszeljük a héját.
- A narancslevet a cukorral együtt egy fém tálba/lábasba tesszük, ami passzol egy lábasra és gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor teljesen el nem olvad.
- Mikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.
- Kicsit várunk vele, hogy ne legyen már forró, és a tojásokat egyenként felverve hozzákeverjük.
- Visszatesszük a gőz fölé és addig főzzük így folyamatos kevergetés mellet, míg be nem sűrűsödik. A színe lehet, hogy kicsit barackszínű/narancssárgás lesz, ahogy “megfő” benne a tojás, ha nem túl szép, adhatunk hozzá a végén pár csepp ételfestéket.
- Ha mártás sűrűségű lett, levesszük a gőzről és belereszeljük a narancs héját. (Kóstoljuk meg, ha esetleg nagyon édes, adhatunk hozzá kevés citromlevet)
- Pár evőkanálnyit veszünk ki egy kistálba, a keményítővel simára keverjük, majd hozzákeverjük az egészet a vérnarancsos mártáshoz.
- Közben az elkészült pite tésztát kivesszük a sütőből és megtöltjük a narancsos töltelékkel.
- Visszatesszük a sütőbe és további 20 percig sütjük, amíg a töltelék rezgősre szilárdul benne. Mikor kivesszük élénk piros színű lesz, aztán ahogy hűl, a vaj miatt kicsit halványabb színe lesz.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl, és legalább 4 órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük és csak ezután szeleteljük.
A tetejét díszíthetjük narancsdarabkákkal is.