2013. március 12.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon
Törökméz
Tudjátok mitől lesznek az apró buborékok ebben a retro vásári édességben? Olvassatok tovább…:)
Mindössze 3 hozzávalóból készül ez a népszerű édesség, nem több, mint 5 perc alatt. Jól hangzik, nem? Teljesen véletlenül bukkantam rá a receptre itt, ugyanis sehol nem kaptam törökmézet ezért gondoltam, biztosan elő lehet állítani itthon is. Tényleg rendkívül egyszerű, és elárulom a nagy “titkot”: a szódabikarbónától lesz buborékos belül:) Egy dologra kell nagyon figyelni miután belekerült a “titkos x hozzávaló”: nem szabad nagyon kevergetni, mert akkor összetörnek a buborékok és oda az édesség lelke. Próbáljátok ki, ha már nektek is hiányzik a (kakasosnyalóka mellett) legnépszerűbb vásárfia:)
Hozzávalók
- 1 bögre cukor (2 dl)
- 2 ek. méz
- 1 púpos tk. szódabikarbóna
- vaj vagy margarin a sütőpapír kikenéséhez
Elkészítés
- Egy sütőpapírt vékonyan átkenünk vajjal vagy margarinnal.
- A cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- Addig forraljuk, amíg szép borostyán színű lesz.
- Ekkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Néhány mozdulattal elkeverjük benne, csak annyira, hogy a por már ne látsszon, a térfogata magától meg fog nőni a buborékok miatt. Ügyeljünk arra, hogy a kevergetéstől ne törjenek nagyon össze a buborékok, mert akkor lapos lesz.
- Ilyennek kell lennie:
- Óvatosan a kivajazott sütőpapírra öntjük, lehetőleg minél gyorsabban, mert ahogy hűl, egyre nehezebben kezelhető.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl és már fogyasztható is.
Légmentesen záródó dobozban tároljuk, mert a párától megolvad!
Kata
2013. április 14. - 14:07fúúúh ez tök jó! sosem tudtam hogy kell ezt csinálni, de holnap ki is próbálom 😀 köszi
Edit
2013. június 3. - 19:38Szia, kipróbáltam. Nem sikerült. Kiöntöttem egy kivajazott üveg sütőtálba. Kihűlt, bele akartam tenni egy dobozba, de ahogy húztam, nyúztam, egyre jobban összement. Végül felére zsugorodott, és kőkeménnyé vált másnapra. 🙁 Mit csináltam rosszul?
Vikki
2013. június 3. - 19:44Szia!
Kivajazott sütőpapírra öntsd a kész masszát azonnal, ahogy beleforgattad pár mozdulattal a szódabikarbónát. Miután beletetted a szódabikarbónát, nem szabad kevergetni, mert összetörnek benne a buborékok és ezért zsugorodik össze. Pár perc után megszilárdul, ahogy hűl, akkor emeld ki a papírral együtt a tálból és darabolható.
Andi
2013. június 27. - 18:14Szia, kipróbáltam többször is, sajna nem sikerült =(
Az lenne a problémám,hogy amikor a cukor megolvadt, félrehúzom és beleöntöm a szódabikarbónát, akkor az elején jó aztán hirtelen olyan mintha megégne, és ilyen sötétbarna színe lesz az egésznek, meg össze is esik.
Nemtudod véletlenül mit ronthattam el?
Vikki
2013. június 27. - 18:25Szia,
szerintem az lehet a probléma, hogy túl sokáig “főződ” a cukrot és valószínűleg megég. Addig kell csak együtt melegíteni a mézzel, amíg borostyánsárga lesz (a kép kicsit sötét). A másik pedig, hogy ha hozzáadod a szódabikarbónát, utána már nem szabad kevergetni, pár mozdulattal beleforgatod és mehet is a sütőpapírra, ahol szintén ne is kenegesd, nem baj, ha formátlan, mert így is összetörnek benne a buborékok. Remélem tudtam segíteni:)
Andi
2013. június 27. - 18:29Szia
Köszi a segítséget, akkor kipróbálom mégegyszer =)