2014. november 14.


Kelt tészták, Fánk

Sütőtökös fánk golyók

Mitől lesz a fánk tésztája mesésen puha és finoman édes? Igen, egy kis sütőtöktől!:) Ropogós fahéjas cukorba forgatva pedig tényleg kihagyhatatlan!

Már régóta motoszkált bennem, hogy ki kéne próbálni a sütőtököt kelt tésztában, így került képbe a fánk végül. Egy igazán szezonális, őszies recept lett belőle, amit érdemes kipróbálni most, amíg nagyon baráti áron beszerezhető a fő alapanyaga: a sütőtök. A tészta nagyon puha lesz tőle, ragyogóan sárga és édeskés. Még melegen fahéjas kristálycukorba forgattam, amitől mesés illata és ropogós külseje lett. Nagyszerű, melengetően fűszeres őszi finomság egy forró leves mellé második fogásnak is akár. Ki kér egy kis kóstolót?:)

Sütőtökös fánk golyók

Hozzávalók

  • 30 dkg sütőtök püré
  • 0,5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 dkg vaj
  • fél narancs reszelt héja
  • olaj a sütéshez
  • kristálycukor és őrölt fahéj a beforgatáshoz

Elkészítés

  1. A sütőtököt megsütjük, majd 30 dkg-nyit pürésítünk belőle.Sütőtök
  2. A langyos vízhez adunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk még felhabosodik.
  3. Ezután egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőtök pürét, a cukrot, a vajat, a sót, a narancs reszelt héját és a felhabosodott élesztőt és az egészet összegyúrjuk. (ha nagyon lágy lenne, ami előfordulhat a sütőtök víztartalma miatt, adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy elváljon az edény falától)A tészta hozzávalói
  4. A tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.A tészta
  5. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 3-4 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.Kiszaggatjuk a tésztát
  6. Az apró fánkokat lisztezett deszkára rakjuk és letakarva további fél órát kelesztjük.
  7. Az olajat felforrósítjuk, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat. (Sütés közben még nőni fognak, kb. kétszer akkorák lesznek mint nyersen)
  8.  A kristálycukrot ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal összekeverjük.
  9. A kisült golyókat először papírtörlőre szedjük, megvárjuk míg a felesleges olajat felszívja és még melegen a fahéjas kristálycukorba forgatjuk őket. (fontos, hogy még meleg legyen a fánk, különben nem fog ráragadni a cukor!)Fahéjas cukorba forgatjuk

És tálalhatjuk is, akár egy adag narancsos sütőtök lekvár kíséretében;) (recept hamarosan…)

Sütőtökös fánk golyók