2012. november 19.


Tea sütik, Keksz

Sütőtökös-csokidarabkás cookie

Ne legyetek előítéletesek a sütőtökkel: nagyon finom kekszet lehet vele sütni!:) Puha, puszedli-szerű keksz készült belőle, csokidarabkákkal.

Igazán gyerekbarát keksz, egyik se mondaná meg, miből van, csak azt, hogy nagyon finom. A sütőtök íz ugyanis egyáltalán nem érződik ki karakteresen. Valójában én nem kimondottan rajongok a sütőtökért, viszont eddig bármilyen sütibe tettem némi fűszerezéssel, mindegyikben ízlett. Így ősszel amúgy sincs túl sok “idénygyümölcs”, így hát abból kell kihozni a legjobbat, ami épp van:) Jelen esetben a sütőtökből: a keksz állagát tekintve piskóta szerű lesz, talán egy puha házi puszedlihez lehetne hasonlítani, a roppanós csokidarabkák pedig remekül kiegészítik a lágy, édes kekszeket. Villámgyorsan elkészül, csak a hozzávalókat kell összekeverni, rákanalazni a sütőlapra és 10 perc alatt kész is az illatos csokidarabkás cookie! Próbáljátok ki bátran!:)

Sütőtökös-csokidarabkás cookie

Hozzávalók

(kb. 40 darabhoz)

  • 22 dkg liszt
  • 1 tk.. fahéj
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. sütőpor
  • csipet só
  • fél tk. gyömbér
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • 15 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás cukor (5g)
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 tojás
  • 2 dl sütőtök püré (nem mértem le sajnos a pohár tartalmát)
  • 10 dkg sütés álló étcsoki apróra vágva

Elkészítés

  1. A megsült sütőtök húsát kikanalazzuk és pürésítjük, kimérünk belőle 2 dl-nyit.sütőtök
  2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket.
  3. Egy másik tálban a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az olajat és simára keverjük.A keksz alapja
  4. A tojásos-cukros masszába belekeverjük először a sütőtök pürét, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat.Hozzáadjuk a lisztet és a többi hozzávalót
  5. Az egészet összedolgozzuk és belekeverjük az apróra vágott csokit is. (ha esetleg túl folyós lenne – ami megeshet a tök víztartalma miatt – adjunk hozzá még egy kevés lisztet)
  6. Egy teás kanál segítségével a sütőpapírra kb. dió nagyságú kupacokat halmozunk egymástól kb. 3 cm távolságra.Irány a sütő!
  7. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 10 perc alatt megsülnek.Kész a keksz!
  8. Rácsra tesszük a kekszeket a papírral együtt, megvárjuk, míg kihűlnek és óvatosan leszedjük őket a papírról.

Ajándéknak sem utolsó:)

Sütőtökös csokidarabkás keksz

Belülről:

Belülről