2012. november 19.
Tea sütik, Keksz
Sütőtökös-csokidarabkás cookie
Ne legyetek előítéletesek a sütőtökkel: nagyon finom kekszet lehet vele sütni!:) Puha, puszedli-szerű keksz készült belőle, csokidarabkákkal.
Igazán gyerekbarát keksz, egyik se mondaná meg, miből van, csak azt, hogy nagyon finom. A sütőtök íz ugyanis egyáltalán nem érződik ki karakteresen. Valójában én nem kimondottan rajongok a sütőtökért, viszont eddig bármilyen sütibe tettem némi fűszerezéssel, mindegyikben ízlett. Így ősszel amúgy sincs túl sok “idénygyümölcs”, így hát abból kell kihozni a legjobbat, ami épp van:) Jelen esetben a sütőtökből: a keksz állagát tekintve piskóta szerű lesz, talán egy puha házi puszedlihez lehetne hasonlítani, a roppanós csokidarabkák pedig remekül kiegészítik a lágy, édes kekszeket. Villámgyorsan elkészül, csak a hozzávalókat kell összekeverni, rákanalazni a sütőlapra és 10 perc alatt kész is az illatos csokidarabkás cookie! Próbáljátok ki bátran!:)
Hozzávalók
(kb. 40 darabhoz)
- 22 dkg liszt
- 1 tk.. fahéj
- fél tk. szódabikarbóna
- fél tk. sütőpor
- csipet só
- fél tk. gyömbér
- csipet őrölt szegfűszeg
- 15 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor (5g)
- 0,75 dl étolaj
- 1 tojás
- 2 dl sütőtök püré (nem mértem le sajnos a pohár tartalmát)
- 10 dkg sütés álló étcsoki apróra vágva
Elkészítés
- A megsült sütőtök húsát kikanalazzuk és pürésítjük, kimérünk belőle 2 dl-nyit.
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket.
- Egy másik tálban a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az olajat és simára keverjük.
- A tojásos-cukros masszába belekeverjük először a sütőtök pürét, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat.
- Az egészet összedolgozzuk és belekeverjük az apróra vágott csokit is. (ha esetleg túl folyós lenne – ami megeshet a tök víztartalma miatt – adjunk hozzá még egy kevés lisztet)
- Egy teás kanál segítségével a sütőpapírra kb. dió nagyságú kupacokat halmozunk egymástól kb. 3 cm távolságra.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 10 perc alatt megsülnek.
- Rácsra tesszük a kekszeket a papírral együtt, megvárjuk, míg kihűlnek és óvatosan leszedjük őket a papírról.
Ajándéknak sem utolsó:)
Belülről:
Barbi
2012. november 21. - 20:46Szia!
Valójában nem ennek a sütinek az apropóján írok, hanem egy finom mézeskalács receptet keresnék. Már feltúrtam az internetet, természetesen mindenki a sajátjára esküszik. A Te sütijeidet nagyon szeretem, finomak, ezért bízom egy sütidoboz receptben. 🙂 Remélem, hogy az ünnepek közeledtével – ha nem is fényképes, részletes leírást – kapunk egy jól bejáratott receptet valamilyen formában. 🙂
Vikki
2012. november 22. - 15:49Szia!
Igen, tervezem, hogy lesz karácsony előtt mézeskalács recept, ugyanis van kedvencem:) Nem állítom hogy ez a csúcsszuper, mert ugye ízlés kérdése, de valószínű, hogy megosztom és majd Ti döntötök melyiket sütitek meg:)
Kriszta
2012. december 1. - 15:42Nagyon finom a süti… már negyedszer sütöm! Bevittem a suli Adventi vásárára is – rögtön hárman kérték el a receptet. Osztatlan a siker! Gratulálok a recepthez és köszönöm!
Vikki
2012. december 1. - 15:46Hát ennek nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt vele!:)
florat
2013. április 25. - 13:31nagyon szeretem a receptjeidet! anyukámnak készítettem egy szakácskönyvet a legjobb kekszreceptekkel. ez a süti elsőként szerepelt benne!
Gabi
2014. március 24. - 15:55Szia!
A 0.75 dl olaj kb. 10 dkg vajnak felel meg, ha azzal szeretném készíteni?
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy mi imádjuk a kekszeket, többször sütöttem nagyobb mennyiséget, de sajnos hiába tettem zárt dobozba, 1-2 héten belül nagyon megkeményedett. Van-e olyan praktika, amivel hosszú távon marad “friss” puha a keksz?? Nagyon köszönöm a segítséged!
Vikki
2014. március 24. - 16:42Szia,
nem tudom pontosan súlyra mennyi lenne, azt tudom javasolni, hogy olvaszd fel és mérd ki úgy. Ez a keksz egyébként inkább puszedli jellegű lesz, puha, de nem tudom megmondani, hogy 1-2 alatt milyen állagú lesz, mert nálunk 1 hetet sem élt meg 🙂 Légmentesen záródó műanyag dobozban nálam általában puha marad napok múlva is.
Rita
2014. november 30. - 16:07Imádom a sütőtököt, jó hogy rábukkantam erre a receptre, mert isteni finom… Ezzel a keksszel kibővült a sütis dobozom tartalma…Karácsonyra is megsütöm! Köszi!