2012. január 18.


Gyümölcsös sütik, Pite

Sütötök pite

Pitét sütni jó:) Leginkább azért szeretek, mert bármivel meg lehet tölteni. Íme egy újabb változat.

Egyáltalán nem vagyok oda a sütőtökért, de ősszel, mikor minden zöldséges tele volt a szebbnél szebb sárga tökökkel, engem is elkapott a sütőtök-láz. Némi keresgélés után találtam is egy jónak tűnő receptet, amiben kellő mennyiségű egyéb hozzávaló volt ahhoz, hogy elnyomja a bébiételre emlékeztető ízt. A végeredmény pedig meglepően jó lett, pláne másnapra, mikor már egy éjszakát állt a hűtőben:)

Hozzávalók

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 1 tk por élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 0,8 dl hideg víz

Töltelék:

  • 2 tubus sűrített tej
  • 500 g sült sütőtök
  • 1 tk fahéj
  • őrölt gyömbér
  • őrölt szegfűszeg
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 tojás

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy nagy tálban, majd 45 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
  2. A megsült sütőtököt botmixerrel pürésítjük.
  3. A töltelék hozzávalóit ízlés szerinti mennyiségű őrölt gyömbérrel és szegfűszeggel simára keverjük.
  4. Pihentetés után a tésztát két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a pite forma oldalát is befedje, majd a felső fóliát eltávolítva átfordítjuk a kivajazott sütőformába.
  5. Eltávolítjuk a másik fóliát is, belekanalazzuk a tölteléket és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe.
  6. 200 fokon sütjük 15 percig, majd alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg a teteje és 160 fokon további 40 percig sütjük. (ha elkezdene nagyon pirulni, takarjuk be alufóliával)

Mikor elkészült, mindenképp érdemes megvárni míg teljesen kihűl, mert így lehet belőle majd szép szeleteket vágni. (Szerintem finomabb volt másnaposan, mikor egy éjszakát a hűtőben pihent). A végeredmény tovább javítható esetleg egy réteg ropogós étcsoki bevonattal;)