2023. december 11.
Tea sütik, Keksz
Spekulatius linzer
Nem tudod eldönteni, hogy spekulatius kekszet, vagy inkább a linzert választanád karácsonyra? Ne is gondolkodj rajta. Készítsd el ezt a spekulatius krémmel töltött linzert! ✨
Ennek a linzernek az alapja a hagyományos omlós tészta helyett ugyanis egy kekszesebb állagú mézeskalács, így tényleg igazi kettő az egyben aprósüti, a spekulatius krém benne pedig a ráadás. A boltokban is kapható krémet használtam hozzá, így villámgyorsan megtölthető, akárcsak ha lekvárral készítenéd. Azzal is remekül működik, így csak rajtad áll, melyik verzióval leped meg a családot ✨🎄🎅
Hozzávalók
- 12,5 dkg vaj
- 5 dkg barna cukor
- 10 dkg méz
- 1 tojás
- 30 dkg liszt
- 1 ek. őrölt fahéj
- fél kk. kardamom
- fél kk. koriander
- negyed kk. frissen reszelt szerecsendió
- negyed kk. őrölt szegfűszeg
- 1 tk. szódabikarbóna
Töltelék:
- spekulatius krém
Elkészítés:
- A vajat habosra keverjük a cukorral.
- Majd hozzáadjuk a mézet és simára keverjük.
- Végül hozzáadjuk a tojást és az egészet simára keverjük.
- Egy tálban elkeverjük a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával.
- Majd két részletben hozzáadjuk a vajas masszához és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és legalább fél órát pihentetjük a hűtőben.
- Lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát és kiszúrjuk a linzereket.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk a linzereket és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 10 perc alatt aranybarnára sül.
- Rácsra szedjük, megvárjuk, meg teljesen kihűl.
- A spekulatius krémet göz fölött enyhén megolvasztjuk, csak annyira, hogy könnyen kinyomható legyen zsákból. Ne legyen folyós!
- Ragasztásnál a krémből gazdagon teszünk az alsó linzer közepére és óvatosan rányomjuk a másik darabot.
- Megvárjuk, míg megdermed a krém, de érdemes vele egy napot várni, hogy kicsit vissza is puhuljon.