2015. szeptember 18.
Tea sütik, Keksz
Kardamomos linzer szilvával
Egy klasszikus, kissé arabos ízvilággal a megszokott, sárgabarack-vanília párosítás helyett: aromás kardamom és friss, házi szilvaszósz találkozása, egy kevés ropogós pisztáciával a tetején.
Sokáig gondolkodtam, mi legyen a konyhapulton álló szilvákkal, mivel igazi lekvárfőzéshez kevés lett volna, de sütibe még pont elég. Így elkezdtem valami szilva szószos édességben gondolkodni, és igazából így jutott eszembe a lekvárral összeragasztott keksz: mi más, mint a linzer. A klasszikus, fahéj-szilva helyett inkább valami új ízre vágytam, így jött a kardamom a képbe. A végeredmény pedig egy fűszeres, édes omlós keksz lett, savanykás szilvaszósszal a közepén.
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 0,75 dl méz
- 1/4 tk. sütőpor
- csipet só
- 20 dkg liszt
- 1 tk. őrölt kardamom
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
Töltelék:
- 30 dkg szilva
- 2 ek. cukor
- 1 ek. kukorica keményítő
porcukor és pisztácia a szóráshoz
Elkészítés
- A vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet is.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és egy csipet sóval.
- A tojásos-vajas masszához szitáljuk és csomómentesre keverjük. Egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
- A tésztát folpackba csomagoljuk, majd legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
- Pihentetés után vastagon lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk (érdemes két részletben csinálni, a másikat addig visszatenni a hűtőbe, így nem lágyul nagyon meg a tészta).
- Tetszés szerinti kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket, majd sütőpapírra sorakoztatjuk őket.
- Sütés előtt a felső (lyukas) kekszeket megkenjük kevés vízzel, vékonyan meghintjük porcukorral, és megszórjuk apróra vágott pisztáciával.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb .7-8 perc alatt megsülnek.
- Rácsra szedjük őket, és megvárjuk, míg kihűlnek.
- A töltelékhez a szilvákat kimagozzuk, majd aprítógépben felaprítjuk.
- Egy lábasba kanalazzuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt, majd elkezdjük melegíteni.
- Akkor jó, ha már sűrű és bordó színű lett. Ekkor félrevesszük és párszor átkeverve megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Összeállítjuk a linzereket: az alsó kekszet vékonyan megkenjük szilvával, majd rányomunk egy pisztáciás darabot.