2012. július 29.


Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Lepény, Lepény, Pite

Rusztikus barackos lepény

Bizonyára mindenki emlékszik a nagyi gyümölcsös lepényére, ami igazi puha kelt tészta friss, lédús gyümölcsökkel a tetején. Ez a lepény pont ugyanolyan, csak került mellé némi fűszer is:)

A tésztájába őrölt kardamomot tettem, a barackot pedig mézzel és fahéjjal ízesítettem, ami sütés közben gyönyörűen rákaramellizálódott a barackokra. Szerintem így együtt isteni lett, a puha kelt tésztával!

Barackos lepény

Hozzávalók

  • 4-5 nagyobb őszibarack
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 22 dkg liszt
  • 2,5 dkg vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kk. őrölt kardamom
  • 2 ek. méz
  • 1 kk. őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A langyos tejhez adunk 1 ek.-nyit a cukorból és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk míg felhabosodik.
  2. A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a citromhéjat, az őrölt kardamomot és a vajat és az egészet összemorzsoljuk.A tészta hozzávalói
  3. Majd hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és az egészet robotgép dagasztó karjával sima tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 45 perc).
  5. A barackokat megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük, majd összekeverjük a mézzel és a fahéjjal.Barack+fahéj+méz
  6. A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt sütőforma aljába nyomkodjuk, majd megpakoljuk a fahéjas barackkal.Készül a lepény
  7. Meglocsoljuk a barack alatt maradt mézes-fahéjas sziruppal és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsül.mehet a sütőbe!

És készen is van az illatos barackos lepény! Langyosan tálaljuk.

Barackos lepény