2012. július 29.
Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Lepény, Lepény, Pite
Rusztikus barackos lepény
Bizonyára mindenki emlékszik a nagyi gyümölcsös lepényére, ami igazi puha kelt tészta friss, lédús gyümölcsökkel a tetején. Ez a lepény pont ugyanolyan, csak került mellé némi fűszer is:)
A tésztájába őrölt kardamomot tettem, a barackot pedig mézzel és fahéjjal ízesítettem, ami sütés közben gyönyörűen rákaramellizálódott a barackokra. Szerintem így együtt isteni lett, a puha kelt tésztával!
Hozzávalók
- 4-5 nagyobb őszibarack
- 1 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 22 dkg liszt
- 2,5 dkg vaj
- fél citrom reszelt héja
- 1 kk. őrölt kardamom
- 2 ek. méz
- 1 kk. őrölt fahéj
Elkészítés
- A langyos tejhez adunk 1 ek.-nyit a cukorból és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk míg felhabosodik.
- A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a citromhéjat, az őrölt kardamomot és a vajat és az egészet összemorzsoljuk.
- Majd hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és az egészet robotgép dagasztó karjával sima tésztává gyúrjuk.
- Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 45 perc).
- A barackokat megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük, majd összekeverjük a mézzel és a fahéjjal.
- A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt sütőforma aljába nyomkodjuk, majd megpakoljuk a fahéjas barackkal.
- Meglocsoljuk a barack alatt maradt mézes-fahéjas sziruppal és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsül.
És készen is van az illatos barackos lepény! Langyosan tálaljuk.
Vivi
2020. június 27. - 14:11Nagyon jó a recept, ma sütöttem meg ezt a sütit és eszméletlen finom. Könnyű a tésztája, szinte olvad a szájban, a barack mézzel és fahéjjal a tetején pedig nagyon jól kiegészíti. Kedvenc lesz nálunk.
Edit
2022. május 13. - 11:03Ma énis elkészítettem. Nagyon finom lett. Én egy kicsivel tôbb tejet tettem bele.