2021. augusztus 28.
Gyümölcsös sütik
Ribizlis fordított torta
Kicsit még nyári, de már kicsit őszi is. Ez a ribizlis fordított torta a fűszeres piskóta alappal tökéletes nyárutós desszert. ⛅🍂
Ez a süti az almás fordított torta (tarte tatin) mintájára készül: a sütőforma alján lapuló cukos ribizlik karamellizált gyümölcsrétege a torta tetejére kerül majd, ahogy sütés után átfordítjuk, és még melegen átjára a piskótát is. A kissé fűszeres piskóta már egészen őszi ízvilágú, a ribizlik, viszont még a késő nyári napokra emlékeztetnek, így remek választás lesz nyáridézéshez és őszköszöntéshez is! 🌤️🍁
Hozzávalók
- 15 dkg vaj (+2 dkg a formához)
- 10 dkg cukor (+2 dkg a formához)
- 20 dkg ribizli (fagyasztott is lehet)
- 2 tojás
- 10 dkg görög joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. szerecsendió
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- csipet só
Elkészítés
- A sütőformát először kivajazzuk, majd az aljára sütőpapírt helyezünk, amit szintén megvajazunk és megszórjuk kristálycukorral.
- A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
- Hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük.
- Belekeverjük a joghurtot is.
- A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónálval, sóval és a fűszerekkel.
- A száraz hozzávalókat elkeverjük a tojásos masszával.
- A ribizlit a forma közepére halmozzuk és ismét megszórjuk kevés cukorral.
- A tésztát óvatosan a ribizlire kanalazzuk, hogy mindenhol elfedje. Tetejét elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35 perc alatt megsül.
- Még melegen rácsra fordítjuk és óvatosan eltávolítjuk a sütőpapírt a ribizlis rétegről.
- Megvárjuk, míg langyosra hűl és szeletelhetjük.