2021. szeptember 11.


Gyümölcsös sütik

Normand almatorta

Mitől különlegesebb a normand almatorta egy sima almáspiténél? Leginkább az omlós tésztába simuló krémes vaníliás tölteléktől, amiben az almaszeletek lapulnak. 🥧

Persze a klasszikus almáspitét kár is bármihez hasonlítgatni, örök klasszikus, ahogy ez a torta is a francia konyhában. Az omlós tésztában az almaszeletekre mandulával dúsított vaníliás-tojásos öntet kerül, ami sütés közben krémes vaníliamártássá sűrűsödik. 🍎🥧 Jól hangzik, ugye? Akkor muszáj lesz kipróbálni…😉

Hozzávalók

Tészta: 

  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj

Töltelék: 

  • 70 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg tejföl (25%-os zsírtartalmú)
  • 2 tojás
  • 2 dkg darált mandula
  • szeletelt mandula a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tésztához a tojást a cukorral és egy csipet sóval addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.Normand almatorta készítése
  2. Hozzáadjuk a lisztet és elmorzsoljuk.Normand almatorta készítése
  3. Végül beledolgozzuk a kockára vágott puha vajat. Az így kapott tészta kicsit lágy lesz, érdemes egy fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tenni.Normand almatorta készítése
  4. Az almákat meeghámozzuk, közepét kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk.
  5. A töltelékhez a tejfölt a cukrokkal és a tojással simára keverjükNormand almatorta készítése
  6. Végül beleforgatjuk a darált mandulát.Normand almatorta készítése
  7. A tésztát két folpack közt kb fél cm vastagra nyújtjuk, majd az egyik folpackot eltávolítva átfordítjuk a piteformába és belesimítjuk, hogy a peremén is legyen mindenhol tészta.
  8. Eltávolítjuk a másik folpackot is, majd a tészta alját több helyen megszurkáljuk villával.Normand almatorta készítése
  9. A tésztára körben sorban elhelyezzük az almaszeleteket.
  10. A tejfölös masszát óvatosan az almák tetejére csorgatjuk, majd megszórjuk szeletelt mandulával.Normand almatorta készítése
  11. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt készre sül.Irány a sütő!
  12. Langyosra hűlve szeleteljük.

Normand almatorta