2020. június 12.
Kelt tészták
Rebarbarás bukta
Méltatlanul mellőzött péksütemény, igazán különleges töltelékkel: lekvár helyett vaníliás, karamellizált rebarbara került a puha tésztába. Ugye, hogy máris sütnéd? 😉
Valamiért eddig még nem sütöttem buktát. Nem tudom mi az oka, hogy teljesen a feledés homályába merült ez a péksüti, talán az, hogy nem voltak különösebben jó élményeim vele a fura “lekvárok” miatt. A foszlósan puha tészta közepén pihenő sült rebarbara viszont egészen más élményt nyújt: ha eddig nem nagyon kísérleteztél buktával otthon, vagy épp nem tudod, mit készíts a friss rebarbarádból, akkor ez a recept tökéletes lesz hozzá! 👩🍳
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- csipet só
Töltelék:
- 50 dkg rebarbara
- 8 dkg cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
Máz:
- 50 g víz
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10g)
Elkészítés
- A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk, majd a cukrokkal elkeverve hőálló tálba tesszük és alufóliával lefedjük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 percig így pároljuk.
- A tésztához a tejből kimérünk 1 dl-t, meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 evőkanálnyi lisztet, 1 teáskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék langyos tejet, a cukrot, csipet sót és a felhabosodott élesztőt. az egészet összegyúrjuk.
- A vajat felolvasztjuk, majd ezt is a tésztához dagasztjuk.
- Ha már elválik az edény falától, letakarva a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és fél cm vastagra nyújtjuk.
- Négyzetlapokra vágjuk, minden darab rövidebbik szélére halmozunk kb ujjnyi vastag csíkban a kihűlt rebarbarából és szorosan feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egymás mellé. Ahol összeérnek, vajjal vékonyan megkenjük, így szépen elválnak majd sütés után.
- Sütés előtt még fél órát pihentetjük a tepsiben.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt megsül.
- Közben elkészítjük a szirupot: a vizet a cukrokkal elkezdjük melegíteni, majd pár percet gyöngyözve forraljuk. Félrehúzzuk és megvárjuk, míg hűl.
- A forró bukták tetejét a sütőből kivéve azonnal átkenjük a sziruppal.