2020. június 12.


Kelt tészták

Rebarbarás bukta

Méltatlanul mellőzött péksütemény, igazán különleges töltelékkel: lekvár helyett vaníliás, karamellizált rebarbara került a puha tésztába. Ugye, hogy máris sütnéd? 😉

Valamiért eddig még nem sütöttem buktát. Nem tudom mi az oka, hogy teljesen a feledés homályába merült ez a péksüti, talán az, hogy nem voltak különösebben jó élményeim vele a fura “lekvárok” miatt. A foszlósan puha tészta közepén pihenő sült rebarbara viszont egészen más élményt nyújt: ha eddig nem nagyon kísérleteztél buktával otthon, vagy épp nem tudod, mit készíts a friss rebarbarádból, akkor ez a recept tökéletes lesz hozzá! 👩‍🍳

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 50 dkg rebarbara
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor

Máz:

  • 50 g víz
  • 50 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (10g)

Elkészítés

  1. A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk, majd a cukrokkal elkeverve hőálló tálba tesszük és alufóliával lefedjük.
  2. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 percig így pároljuk.
  3. A tésztához a tejből kimérünk 1 dl-t, meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 evőkanálnyi lisztet, 1 teáskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.Felhabosodott élesztő
  4. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék langyos tejet, a cukrot, csipet sót és a felhabosodott élesztőt. az egészet összegyúrjuk.
  5. A vajat felolvasztjuk, majd ezt is a tésztához dagasztjuk.
  6. Ha már elválik az edény falától, letakarva a duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és fél cm vastagra nyújtjuk.
  8. Négyzetlapokra vágjuk, minden darab rövidebbik szélére halmozunk kb ujjnyi vastag csíkban a kihűlt rebarbarából és szorosan feltekerjük.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egymás mellé. Ahol összeérnek, vajjal vékonyan megkenjük, így szépen elválnak majd sütés után.
  10. Sütés előtt még fél órát pihentetjük a tepsiben.
  11. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt megsül.
  12. Közben elkészítjük a szirupot: a vizet a cukrokkal elkezdjük melegíteni, majd pár percet gyöngyözve forraljuk. Félrehúzzuk és megvárjuk, míg hűl.
  13. A forró bukták tetejét a sütőből kivéve azonnal átkenjük a sziruppal.