2021. szeptember 11.
Gyümölcsös sütik
Normand almatorta
Mitől különlegesebb a normand almatorta egy sima almáspiténél? Leginkább az omlós tésztába simuló krémes vaníliás tölteléktől, amiben az almaszeletek lapulnak. 🥧
Persze a klasszikus almáspitét kár is bármihez hasonlítgatni, örök klasszikus, ahogy ez a torta is a francia konyhában. Az omlós tésztában az almaszeletekre mandulával dúsított vaníliás-tojásos öntet kerül, ami sütés közben krémes vaníliamártássá sűrűsödik. 🍎🥧 Jól hangzik, ugye? Akkor muszáj lesz kipróbálni…😉
Hozzávalók
Tészta:
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
Töltelék:
- 70 dkg alma
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg tejföl (25%-os zsírtartalmú)
- 2 tojás
- 2 dkg darált mandula
- szeletelt mandula a szóráshoz
Elkészítés
- A tésztához a tojást a cukorral és egy csipet sóval addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
- Hozzáadjuk a lisztet és elmorzsoljuk.
- Végül beledolgozzuk a kockára vágott puha vajat. Az így kapott tészta kicsit lágy lesz, érdemes egy fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tenni.
- Az almákat meeghámozzuk, közepét kivágjuk és vékony szeletekre vágjuk.
- A töltelékhez a tejfölt a cukrokkal és a tojással simára keverjük
- Végül beleforgatjuk a darált mandulát.
- A tésztát két folpack közt kb fél cm vastagra nyújtjuk, majd az egyik folpackot eltávolítva átfordítjuk a piteformába és belesimítjuk, hogy a peremén is legyen mindenhol tészta.
- Eltávolítjuk a másik folpackot is, majd a tészta alját több helyen megszurkáljuk villával.
- A tésztára körben sorban elhelyezzük az almaszeleteket.
- A tejfölös masszát óvatosan az almák tetejére csorgatjuk, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
- 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt készre sül.
- Langyosra hűlve szeleteljük.