2014. január 10.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Sajttorta, Torta
Mézeskalácsos sajttorta naranccsal
Ez a recept ugyan nem a spórolós kategóriába tartozik, hanem inkább az “újrahasznosítósba”, aminek így ünnepek után ugyanakkora létjogosultsága van. Lássuk tehát, mire is jó a maradék mézeskalács:)
Igazából ennek a sajttortának az ötlete már karácsony előtt megszületett, azonban úgy gondoltam, hogy a sok egyéb krémes-fűszeres süti miatt hasznosabb lenne inkább az ünnepek után elkészíteni, ha esetleg marad mézeskalács. Hát pont így is történt, maradt bőven, úgyhogy minden adott volt, hogy el is készüljön:) Igazi ízbomba lett belőle: az alja fűszeres mézeskalács, a krémes, enyhén vaníliás krémsajtos rétegben pedig narancsos lekvárfoltocskák bújnak meg. A tetejét pedig ismételten a savanykás, narancsos lekvár koronázza. Az esztétikai értéke ugyan nem túl magas, megjelenésében sokan a “mirindás sütinek ” csúfolt sütemény tortásított változatát vélték felfedezni benne, viszont az íze egyértelmű és osztatlan sikert aratott. Próbáljátok ki, garantáltan nem fogtok csalódni! 🙂
Hozzávalók
18 cm-es tortához:
- 12,5 dkg mézeskalács
- 5 dkg vaj
- 30 dkg krémsajt
- 7 dkg cukor
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg tejföl
- 2 tojás
- fél kk. őrölt fahéj
- negyed kk. őrölt gyömbér
- negyed kk. őrölt szegfűszeg
- fél csomag (Bourbon) vaníliás cukor
- 1 púpos ek. keményítő
- narancs lekvár
Elkészítés
- A mézeskalácsot ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk és a kettőt egy nagy tálban összekeverjük.
- Egy tortaforma aljára (18 cm átmérőjűt használtam) sütőpapírt teszünk és a kekszes masszát belenyomkodjuk.
- Egy tálban összekeverjük a krémsajtot a cukorral, a tejföllel és a tejszínnel.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a fűszereket végül a keményítőt és az egészet simára keverjük.
- A kekszes rétegre öntjük a sajtkrémes massza felét.
- A narancslekvárból apró adagokat kanalazunk a masszára.
- Végül ráöntjük a maradék masszát is.
- 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. (ha gázsütőt használunk, érdemes a sütő aljába tenni egy vízzel teli tepsit/hőálló edényt, hogy gőz képződjön, így nem fog kiszáradni)
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl és betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
- Másnap 5-6 ek. narancslekvárt alacsony hőfokon megolvasztunk egy lábasban és a torta tetejére kenjük.
- Kb. fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a lekvár és fogyasztható is.