2014. január 10.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Sajttorta, Torta

Mézeskalácsos sajttorta naranccsal

Ez a recept ugyan nem a spórolós kategóriába tartozik, hanem inkább az “újrahasznosítósba”, aminek így ünnepek után ugyanakkora létjogosultsága van. Lássuk tehát, mire is jó a maradék mézeskalács:)

Igazából ennek a sajttortának az ötlete már karácsony előtt megszületett, azonban úgy gondoltam, hogy a sok egyéb krémes-fűszeres süti miatt hasznosabb lenne inkább az ünnepek után elkészíteni, ha esetleg marad mézeskalács. Hát pont így is történt, maradt bőven, úgyhogy minden adott volt, hogy el is készüljön:) Igazi ízbomba lett belőle: az alja fűszeres mézeskalács, a krémes, enyhén vaníliás krémsajtos rétegben pedig narancsos lekvárfoltocskák bújnak meg. A tetejét pedig ismételten a savanykás, narancsos lekvár koronázza. Az esztétikai értéke ugyan nem túl magas, megjelenésében sokan a “mirindás sütinek ” csúfolt sütemény tortásított változatát vélték felfedezni benne, viszont az íze egyértelmű és osztatlan sikert aratott. Próbáljátok ki, garantáltan nem fogtok csalódni! 🙂

Mézeskalácsos-narancsos sajttorta

Hozzávalók

18 cm-es tortához:

  • 12,5 dkg mézeskalács
  • 5 dkg vaj
  • 30 dkg  krémsajt
  • 7 dkg cukor
  • 0,5 dl tejszín
  • 5 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • fél kk. őrölt fahéj
  • negyed kk. őrölt gyömbér
  • negyed kk. őrölt szegfűszeg
  • fél csomag (Bourbon) vaníliás cukor
  • 1 púpos ek. keményítő
  • narancs lekvár

Mézeskalács

Elkészítés

  1. A mézeskalácsot ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk és a kettőt egy nagy tálban összekeverjük.Mézeskalács
  2. Egy tortaforma aljára (18 cm átmérőjűt használtam) sütőpapírt teszünk és a kekszes masszát belenyomkodjuk.
  3. Egy tálban összekeverjük a krémsajtot a cukorral, a tejföllel és a tejszínnel.Krémsajt, cukor és tejszín
  4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a fűszereket végül a keményítőt és az egészet simára keverjük.Hozzáadjuk a tojásokat és a fűszereket
  5. A kekszes rétegre öntjük a sajtkrémes massza felét.A sajtkrém
  6. A narancslekvárból apró adagokat kanalazunk a masszára.Narancslekvárt kanalazunk rá
  7. Végül ráöntjük a maradék masszát is.Ráöntjük a maradék masszát is
  8. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. (ha gázsütőt használunk, érdemes a sütő aljába tenni egy vízzel teli tepsit/hőálló edényt, hogy gőz képződjön, így nem fog kiszáradni)A megsült sajttorta
  9. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
  10. Másnap 5-6 ek. narancslekvárt alacsony hőfokon megolvasztunk egy lábasban és a torta tetejére kenjük.Megkenjük narancslekvárral
  11. Kb. fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a lekvár és fogyasztható is.

Mézeskalácsos-narancsos sajttorta