

2015. december 18.
Krémes sütik, Tea sütik, Kocka süti
Mézeskalácsos brownie
Nagyon csokis és kicsit sem kalóriaszegény sütit mutatok most, de hát karácsonykor senki sem számolgatja őket, ugye?:)
Ez a pofon egyszerű, nagyon csokis brownie igazi last minute karácsonyi süti, ha esetleg későn derülne ki, hogy nem lett szalonképes a bejgli, vagy egyszerűen csak elszámoltuk a sütiadagot, és kell egy kis utánpótlás. Az íze engem leginkább a zselés szaloncukorra emlékeztetett amikor először kóstoltam, de a második falatnál már előtörnek az aromás fűszerek is. A mini fenyők elkészítése is rendkívül egyszerű: csak háromszög alakúra kell vágni a ragacsos brownie-nkat és máris készen vannak a stilizált, modern fenyőink:) Figyelem: ne süssétek túl, különben száraz lesz a brownie, akkor jó, ha még ragacsos a közepe!
Hozzávalók
Brownie
- 18 dkg étcsoki
- 18 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 1 púpos tk. fahéj
- fél tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- fél narancs reszelt héja
- 30 dkg liszt
- csipet só
Locsoláshoz
- 0,5 dl tej
- csipet bourbon vaníliás cukor
- 1 ek. méz
- kevés reszelt narancshéj
Krém
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl hideg tejszín
- fél csomag bourbon vanílás cukor
- fél narancs reszelt héja
- méz ízlés szerint
Szórócukor és mézeskalács csillag a díszítéshez
Elkészítés
- A csokit apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a felkockázott puha vajat és gőz fölött összeolvasztjuk. Félretesszük hűlni.
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt vajas csokit és simára keverjük.
- Hozzáadjuk a fűszereket és fél narancs reszelt héját.
- Beleforgatjuk a lisztet és a sót.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- A locsoláshoz a tejet a mézzel és a vaníliával összemelegítjük, majd félrevesszük és hozzáadjuk a narancshéjat is.
- Ha megsült a brownie, rácsra tesszük hűlni, a tetejét megszurkáljuk villával és még melegen meglocsoljuk a tejes keverékkel.
- A krémhez a hideg tejszínt ízlés szerinti mennyiségű mézzel és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
- Egy tálban a mascaropne-t habosra keverjük, hozzá reszeljük a narancshéjat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a mézes-vaníliás tejszínhabot.
- A kihűlt brownie-t rövidebb oldalán 2 vagy 3 részre osztjuk (attól függően, milyen magas fákat szeretnénk) és felvágjuk 2 vagy 3 csíkra.
- Ezeket a csíkokat átlósan, egymás után háromszög alakban feldaraboljuk.
- A krémet habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele “fákat”: szélétől széléig húzogatva.
Lehet is dekorálni szórócukorral utána pedig tálalni 🙂