2016. február 26.
Tea sütik, Kocka süti
Karamellával töltött brownie
Ne számolgassátok a kalóriákat ennél a sütinél, egy brownie akkor az igazi, ha benne van minden ami kell! Mint például ebben a karamellásban:)
A világ legegyszerűbb csokis sütije a brownie, de amilyen egyszerű, annyira könnyű elrontani is: túlsütéssel. Akkor jó, ha a közepe még lágy, amikor elkészül, így tartja meg a belül “ragacsos” állagot később is. Ennél a verziónál a süti közepébe karamell került, és a túlságosan édes végeredményt ellensúlyozandó savanykás meggyszósz készült hozzá.
Hozzávalók
- 2 tojás
- 15 dkg vaj
- 13 dkg kristálycukor
- 7 dkg porcukor
- 17,5 dkg liszt
- fél tk. sütőpor
- 7 dkg holland kakaó
- csipet só
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 marék dió durvára vágva
Töltelék
- 15 dkg karamella
- 3 dkg vaj
Meggyszósz
- 10 dkg meggy (fagyasztott vagy befőtt)
- 1 púpos ek. kukoricakeményítő
- 1 ek. cukor
- 1,5 dl víz
Elkészítés
- A brownie-hoz a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat és az egészet simára keverjük.
- A diót durvára vágjuk, majd a masszába forgatjuk.
- A brownie tészta 2/3 részét nedves kézzel sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk.
- A karamellt apró darabokra vágjuk.
- Egy lábasba tesszük és a vajjal együtt közepes lángon kevergetve felolvasztjuk.
- Az olvasztott karamellt elsimítjuk a brownie tésztán (gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar elkezd visszakeményedni)
- A maradék tésztát vizes kézzel a karamellréteg tetejére simítjuk.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihűl.
- A meggyszószhoz a meggyet a vízzel, cukorral és a keményítővel lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- Sűrűre főzzük, majd félrevesszük és hagyjuk hűlni.
- Langyos meggyszósszal tálaljuk.