

2012. október 18.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Keksz
Fahéjas-almás töltött keksz
Őszies ízvilágú fahéjas kekszek borongós idő ellen: almás meglepetéssel a közepükön:)
Régebben lehetett kapni sok helyen azokat az olasz kekszeket, amiknek valamilyen gyümölcskészítmény volt a közepén, általában füge vagy alma. Nagyon szerettem őket, de sosem értettem, hogy kerül az omlós keksz közepébe a lekvár szerű almás töltelék… Hát így:) Nagyon egyszerű elkészíteni, egyszerűen csak golyókat kell formázni a tésztából ami sütés közben megőrzi a közepébe rejtett tölteléket. A keksz maga puha marad, akár több napig is. Már, ha marad…:)
Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.
Hozzávalók
Keksz:
- 20 dkg liszt
- fél tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 púpos kk. őrölt fahéj
- fél citrom reszelt héja
- 11 dkg vaj
- 14 dkg cukor
- 1 tojás
- pár csepp vanília aroma
Töltelék:
- 1 közepes méretű alma
- 2 púpos tk. étkezési keményítő
- 3 ek. cukor
- fél citrom leve
Jégcukor és fahéjas porcukor a díszítéshez
Elkészítés
- Először elkészítjük tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük, és addig főzzük, míg lágy, zselés állagú lesz:
- Amíg hűl, összeállítjuk a tésztát: a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, fahéj, só) egy tálban összekeverjük.
- Egy másik tálban a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást.
- Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a reszelt citromhéjat és az egészet összekeverjük.
- Az így kapott masszából kb. szilva nagyságú darabokat tépünk, ezt ujjaink közt szétlapítjuk, majd teszünk rá kb. egy kávéskanálnyi almás tölteléket.
- Golyót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. A tetejét megszórhatjuk fahéjba forgatott jégcukorral is.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 8 perc alatt meg is sülnek:)
- Megvárjuk, míg kihűlnek és megszórjuk fahéjas porcukorral.
Nelli
2012. október 18. - 11:59Nagyon finom keksz lehet! 🙂
Citrom krémmell is el tudnám képzelni. Nincs rá ötleted?
Vikki
2012. október 18. - 12:01Tényleg jó ötlet!:) Na ezen még egy kicsit gondolkodok, hogy milyen legyen a citromos töltelék, hogy tutira ne folyjon ki belőle.
Nelli
2012. október 18. - 13:48Légyszí, ha lesz rá ötleted írd majd meg nekem! 🙂 Én is gondolkodom rajta.
Coco
2012. október 20. - 20:22Szia! Nagyon jó ötlet! Nagyon tetszik a sütid! Ebből az adagból nagyjából hány darab lesz? És szerinted működhet a dolog meggyel is? Arra gondoltam, hogy lehet, hogy a tésztát is inkább csokisra csinálom, nem fahéjasra, mert anyukám nem szereti… Nem is értem, ez hogy lehetséges. 🙂
Vikki
2012. október 23. - 18:07Szia!
Szerintem működni fog meggyel, ugyanúgy. Valóban nagyon finom lehet azzal is, csokis és fahéjas tésztával is!:)
Zsanett
2012. október 23. - 12:32Szia! Kb. fél órája sült ki a keksz, nagyon finom lett!
Legközelebb megpróbálom más gyümölccsel is! Köszönöm a receptet!
Szép napot!
Vikki
2012. október 23. - 18:06Szívesen, örülök, hogy ízlett!:)
Zizu
2012. október 29. - 09:28Szia Vikkii!
A hétvégén én is kipróbáltam ezt a recit és nagyon jól sikerült, fincsi lett!!!
Köszi!
Adrienn
2014. február 9. - 16:41Ez a keksz csudifinom! Ebéd után készítettem az első adagot, most tolom a sütőbe a másodikat! 🙂 Köszi a receptet!
Vikki
2014. február 9. - 16:58Szívesen, örülök, hogy ízlett! 🙂