2012. január 15.
Kelt tészták, Kalács
Meggyes-marcipános kalács
Karácsonyról maradt itthon egy rúd marcipánmassza és mivel már a száraz aprósütikből és krémes-habos csodákból is az ünnepek alatt elég volt, így gondoltam ebből most valamilyen kelt tésztát kell készítenem. Hát ez lett belőle:)
Igazi puha kelt tésztás kalács lett, pont amilyennek lennie kell:) Külön sikerélmény volt számomra, hogy ezúttal sehol sem repedt meg, és még a kinézete is tökéletes lett, mintha a pékségből jött volna! Így készült:
Hozzávalók:
Tészta:
- 0,7 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 22 dkg liszt
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- fél savanykás alma
- 2 dkg margarin
- 1 tojás
Töltelék:
- 10 dkg marcipánmassza
- 15 dkg magozott meggy befőtt
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. porcukor
Tetejére:
- 1 tojás fehérje
- jégcukor
- mandulaforgács
Elkészítés
- A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- Közben az almát megpucoljuk és lereszeljük, a margarint pedig felolvasztjuk.
- Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt almával, a tojással, az olvasztott margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a robotgép dagasztó karjával addig dagasztjuk, míg el nem válik teljesen a tál oldalától.
- Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 40 perc)
- Addig előkészítjük a tölteléket: a marcipánt lereszeljük, a meggybefőttet lecsepegtetjük, a porcukrot pedig összekeverjük a fahéjjal és a gyömbérrel.
- Miután a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd két egyforma bucira osztjuk.
- Először az egyiket kb. 20x40cm-es téglalappá sodorjuk, majd rászórjuk a meggybefőtt felét és a lereszelt marcipánt, végül rászitáljuk a fahéjas cukros keverék felét is. Így fog kinézni:
- Ezután a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük, és a kész tekercset kicsit átnyomkodjuk hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen.
- A másik cipóval is ugyanígy járunk el, és így két egyforma hosszúságú rudat kapunk.
- Egy (a sütőforma méretéhez igazított) sütőpapírral fektetjük a két rudat, egyik végüket összecsípjük és összecsavarjuk őket.
- Ezután óvatosan a papírral együtt átemeljük a sütőformába. (így kisebb az esélye, hogy szétcsúszik a formába helyezéskor)
- Beleigazítjuk a formába, majd vékonyan megkenünk olajjal egy folpack-ot és ráterítjük a kalácsra. Így hagyjuk kelni további 30 percig.
- Ezután eltávolítjuk a fóliát és megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, megszórjuk jégcukorral és mandulaforgáccsal.
- És kész is, mehet a 190 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 perc alatt aranybarnára sül. (érdemes többször ránézni a sütési idő alatt).
Íme a csodálatos végeredmény:
Igaz, hogy a sok kelesztés miatt időigényes, de csak ajánlani tudom, mert az íze és az illata mindenért kárpótol!
Blubell
2013. október 28. - 16:34Fantasztikusan néz ki. Nagyon finom lehet, máris mentem. Imádom a meggyet. Blubell
Mesi
2015. május 22. - 14:00Már régóta szemezgetek ezzel a kaláccsal, tegnap végre elkészítettem. Én darált dióval, marcipánnal és kandírozott naranccsal töltöttem, az eredmény fantasztikus! Azért ezt a változatot is ki fogom próbálni, illetve még sok más ötletem van, hogy mit lehetne beletölteni:)