2012. január 15.


Kelt tészták, Kalács

Meggyes-marcipános kalács

Karácsonyról maradt itthon egy rúd marcipánmassza és mivel már a száraz aprósütikből és krémes-habos csodákból is az ünnepek alatt elég volt, így gondoltam ebből most valamilyen kelt tésztát kell készítenem. Hát ez lett belőle:)

Igazi puha kelt tésztás kalács lett, pont amilyennek lennie kell:) Külön sikerélmény volt számomra, hogy ezúttal sehol sem repedt meg, és még a kinézete is tökéletes lett, mintha a pékségből jött volna! Így készült:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 0,7 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 22 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • csipet só
  • fél savanykás alma
  • 2 dkg margarin
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 10 dkg marcipánmassza
  • 15 dkg magozott meggy befőtt
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. porcukor

Tetejére:

  • 1 tojás fehérje
  • jégcukor
  • mandulaforgács

Elkészítés

  1. A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Közben az almát megpucoljuk és lereszeljük, a margarint pedig felolvasztjuk.
  3. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt almával, a tojással, az olvasztott margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a robotgép dagasztó karjával addig dagasztjuk, míg el nem válik teljesen a tál oldalától.
  4. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 40 perc)
  5. Addig előkészítjük a tölteléket: a marcipánt lereszeljük, a meggybefőttet lecsepegtetjük, a porcukrot pedig összekeverjük a fahéjjal és a gyömbérrel.
  6. Miután a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd két egyforma bucira osztjuk.
  7. Először az egyiket kb. 20x40cm-es téglalappá sodorjuk, majd rászórjuk a meggybefőtt felét és a lereszelt marcipánt, végül rászitáljuk a fahéjas cukros keverék felét is. Így fog kinézni:A töltelék
  8. Ezután a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük, és a kész tekercset kicsit átnyomkodjuk hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen.
  9. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, és így két egyforma hosszúságú rudat kapunk.
  10. Egy (a sütőforma méretéhez igazított) sütőpapírral fektetjük a két rudat, egyik végüket összecsípjük és összecsavarjuk őket.
  11. Ezután óvatosan a papírral együtt átemeljük a sütőformába. (így kisebb az esélye, hogy szétcsúszik a formába helyezéskor)
  12. Beleigazítjuk a formába, majd vékonyan megkenünk olajjal egy folpack-ot és ráterítjük a kalácsra. Így hagyjuk kelni további 30 percig.
  13. Ezután eltávolítjuk a fóliát és megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, megszórjuk jégcukorral és mandulaforgáccsal.Megszórjuk jégcukorral és mandulával
  14. És kész is, mehet a 190 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20 perc alatt aranybarnára sül. (érdemes többször ránézni a sütési idő alatt).

Íme a csodálatos végeredmény:

Elkészült a meggyes-marcipános kalács

Igaz, hogy a sok kelesztés miatt időigényes, de csak ajánlani tudom, mert az íze és az illata mindenért kárpótol!

Meggyes-marcipános kalács