2020. május 1.


Sós sütik, Kenyér

Magos-sült hagymás kenyér

Mit szólnál egy tökéletes magos cipóhoz, egyenesen a saját sütődből?  Most elkészítheted, ráadásul csak minimális élesztő és dagasztás kell hozzá!

Bevallom, hogy ez nekem sem az első próbálkozásból sikerült így, de pont azért osztom meg, mert úgy gondolom, hogy ez már az, amit szívesen megmutatok. Több, különböző receptet kipróbáltam már és ez a friss élesztős lett olyan, amire merem mondani, hogy kenyér. Kívül ropogós, belül pedig puha és nem szivacsos, pont ahogy kell. Ehhez fontos az is, hogy kenyérlisztből készüljön, a sima fehér liszt (BL55) sajnos nem ezt az állagot fogja produkálni, sokkal tömörebb, szivacsosabb lesz. Szerencsére már egyre több helyen lehet újra kapni kenyérlisztet és élesztőt is, úgyhogy ha szeretnéd megsütni az első igazán jó kenyered, próbáld ki nyudogtan! 🙂

Hozzávalók

(kb. 700 g-os cipóhoz)

  • 1,25 dkg élesztő
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 csapott tk. cukor
  • 45 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1,5 tk. só
  • 1,5 ek. oliva olaj
  • 2 ek. hántolt tökmag
  • 2 ek. hántolt napraforgómag
  • 2-3 ek. pirított hagyma

Elkészítés

  1. Egy kis tálba kimérünk kb. 0,5 dl langyos vizet, hozzáadjuk a cukrot, egy púpos teáskanálnyit a lisztből, alaposan elkeverjük, majd belemorzsoljuk az elesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
  2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a maradék langyos vizet, majd a felhabosodott élesztőt.
  3. Elkezdjük dagasztani és ha már teljesen eldolgoztuk, a hozzávalókat, hozzáadjuk az oliva olajat is tovább dagasztjuk, amíg szép hólyagos lesz. Magos-hagymás kenyér dagasztása
  4. Ekkor hozzáadjuk a magokat és a hagymát és alaposan bele dolgozzuk. Magos-sült hagymás kenyér dagasztása
  5. Konyharuhával lefedve a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)Magos-sült hagymás kenyér kelesztés után
  6. Kelesztés után a tálban alaposan átgyúrjuk a tésztát: a gombóc alá nyúlunk és a tésztát az aljáról felhúzva a közepébe nyomjuk és addig ismételjük, míg szép fényes és ruganyos lesz.
  7. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral és a közepére helyezzük a tészta gombócot.
  8. A tetejé egy éles késsel bevágjuk: lehet x-et formázva, de hosszanti irányban is, ahogy tetszik.
  9. Megkenjük sós vízzel és további 10 percet pihentetjük. Irány a sütő!
  10. Egy kis méretű tepsi aljába öntünk nagyjából 2 ujjnyi vizet.
  11. Előmelegítjük a sütőt 250 fokra.
  12. A forró sütőbe helyezzük a kenyerünket, a sütő aljába pedig a vízzel teli tepsit, amiből a sütéshez szükséges gőz fog képződni. Így sütjük 15 percig.
  13. Ekkor visszavesszük a hőfokot 220 fokra és így sütjük tovább 15 percig.
  14. Ha már kicsit hűlt, rácsra tesszük és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

Magos-sült hagymás kenyér