2020. május 1.
Sós sütik, Kenyér
Magos-sült hagymás kenyér
Mit szólnál egy tökéletes magos cipóhoz, egyenesen a saját sütődből? Most elkészítheted, ráadásul csak minimális élesztő és dagasztás kell hozzá!
Bevallom, hogy ez nekem sem az első próbálkozásból sikerült így, de pont azért osztom meg, mert úgy gondolom, hogy ez már az, amit szívesen megmutatok. Több, különböző receptet kipróbáltam már és ez a friss élesztős lett olyan, amire merem mondani, hogy kenyér. Kívül ropogós, belül pedig puha és nem szivacsos, pont ahogy kell. Ehhez fontos az is, hogy kenyérlisztből készüljön, a sima fehér liszt (BL55) sajnos nem ezt az állagot fogja produkálni, sokkal tömörebb, szivacsosabb lesz. Szerencsére már egyre több helyen lehet újra kapni kenyérlisztet és élesztőt is, úgyhogy ha szeretnéd megsütni az első igazán jó kenyered, próbáld ki nyudogtan! 🙂
Hozzávalók
(kb. 700 g-os cipóhoz)
- 1,25 dkg élesztő
- 3,5 dl langyos víz
- 1 csapott tk. cukor
- 45 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1,5 tk. só
- 1,5 ek. oliva olaj
- 2 ek. hántolt tökmag
- 2 ek. hántolt napraforgómag
- 2-3 ek. pirított hagyma
Elkészítés
- Egy kis tálba kimérünk kb. 0,5 dl langyos vizet, hozzáadjuk a cukrot, egy púpos teáskanálnyit a lisztből, alaposan elkeverjük, majd belemorzsoljuk az elesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a maradék langyos vizet, majd a felhabosodott élesztőt.
- Elkezdjük dagasztani és ha már teljesen eldolgoztuk, a hozzávalókat, hozzáadjuk az oliva olajat is tovább dagasztjuk, amíg szép hólyagos lesz.
- Ekkor hozzáadjuk a magokat és a hagymát és alaposan bele dolgozzuk.
- Konyharuhával lefedve a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)
- Kelesztés után a tálban alaposan átgyúrjuk a tésztát: a gombóc alá nyúlunk és a tésztát az aljáról felhúzva a közepébe nyomjuk és addig ismételjük, míg szép fényes és ruganyos lesz.
- A sütőformát kibéleljük sütőpapírral és a közepére helyezzük a tészta gombócot.
- A tetejé egy éles késsel bevágjuk: lehet x-et formázva, de hosszanti irányban is, ahogy tetszik.
- Megkenjük sós vízzel és további 10 percet pihentetjük.
- Egy kis méretű tepsi aljába öntünk nagyjából 2 ujjnyi vizet.
- Előmelegítjük a sütőt 250 fokra.
- A forró sütőbe helyezzük a kenyerünket, a sütő aljába pedig a vízzel teli tepsit, amiből a sütéshez szükséges gőz fog képződni. Így sütjük 15 percig.
- Ekkor visszavesszük a hőfokot 220 fokra és így sütjük tovább 15 percig.
- Ha már kicsit hűlt, rácsra tesszük és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Andi
2022. november 17. - 15:36Szia. Őt milyen formában sütötted? 🙂
Vikki
2022. november 18. - 18:13Egy kis méretű, sütőbe is betehető öntött vas lábasban készült.
Andi
2022. november 22. - 11:08Kell rá tető sütés közben? 🙂
Vikki
2022. november 22. - 19:18Én nem tettem rá 🙂