2012. december 22.
Krémes sütik, Torta
Karácsonyi torta
Ezt a nem túl találó nevet sikerült adni ennek a tortának, ugyanis annyi minden van benne, hogy különben kétsoros neve lett volna: mézeskalács ízű tortalapok közé narancsos-almás szósz és vörösáfonya lekvár került, kívül pedig lágy mascarpone krém borítja. Minden benne van, ami egy karácsonyi sütibe kell:)
A díszítés mézeskalács csillagokból készült, amiket egyszerűen csak rászúrtam egy darabka drótra sütés előtt (de szerintem a kész mézeskaláccsal is ugyanígy működik) és a tojásfehérje hab után belenyomtam szórócukorba. A torta bevonata eléggé rusztikusra sikerült, ugyanis a krém pöttyök kinyomkodásával ismételten meggyűlt a bajom. Most már tényleg szerzek egy normális habzsákot, mert ez így nem állapot:) A korábbi karácsonyi sütikhez képest talán ez a leginkább időigényes, viszont garantáltan ezzel lehet a legtöbb dicséretet bezsebelni, úgyhogy hajrá!:)
Hozzávalók
Mézeskalácsos lapok:
- 9 dkg cukor
- 2 tojás
- 6 dkg méz
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl forró víz
- 1 tk. kakaó
- 25 dkg liszt
- 1,5 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 2 tk. gyömbér
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. szegfűbors
Almás töltelék:
- 40 dkg alma (valamilyen savanykás fajta)
- 4 dl almalé (100%-os)
- 1 ek. cukor
- 30 g vaníliás pudingpor
- 1 narancs reszelt héja
3 ek. vörösáfonya lekvár (vagy valamilyen piros, savanykás lekvár, pl. ribizli, meggy)
Bevonat:
- 375 g mascarpone
- 2 ek. porcukor
- pár csepp citromlé
Díszítés:
- szórócukor
- mézeskalács csillag
Elkészítés
- A lapokhoz a tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, (akkor jó, ha már egészen halvány sárga), majd hozzáadjuk a mézet és az olajat.
- A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a szódabikarbónával és egy csipet sóval.
- Ezt a lisztes keveréket hozzászitáljuk a tojásos masszához, hozzáadjuk a forró vizet két részletben és az egészet simára keverjük.
- Sütőpapírra 4 db 20 cm átmérőjű kört rajzolunk és a masszát ezeken 4 egyenlő részre osztva elsimítjuk. Ha így sütjük a lapokat egyesével, szép egyformák lesznek, nem kell a szeleteléssel bajlódni, és a sütési idő is jóval rövidebb. (Természetesen egy 20 cm átmérőjű formában is elkészíthető, így a sütési idő jóval több lesz)
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 8-10 perc alatt megsülnek.
- Miután megsültek, rácsra fordítjuk őket (vagy egy új sütőpapírra) és azonnal lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, így hagyjuk őket kihűlni.
- Amíg hűlnek, elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és aprítógépben felapríjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darabka.
- Egy lábasba öntjük, felöntjük 3,5 dl almalével, hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük melegíteni.
- Egy kisebb tálban a maradék fél dl almalével simára keverjük a pudingport, és ha az alma már forr, hozzákeverjük és addig főzzük, míg besűrűsödik. Olyan lekvárszerűnek kell lennie, akkor jó.
- Ha kész, levesszük a tűzről, hozzáreszeljük az alaposan megmosott narancs héját és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A bevonathoz a mascarponét a porcukorral és pár csepp citromlével habosra keverjük.
- Összeállítjuk a tortát: A lapokat egyenként kenjük meg, így nem fog összeállítás közben deformálódni: kettő lapon elosztjuk a teljesen kihűlt almás szószt, egy lapra áfonya lekvárt kenünk és egy lapot bevonunk mascarpone krémmel (ez lesz a teteje).
- A torta alja egy almás lap lesz, erre kerül az áfonya lekváros, majd ismét egy almás, a tetejére pedig a mascarponéval bevont kerül.
- És valójában kész is a torta, most már csak a díszítés van hátra: az oldalát én krém pöttyökkel díszítettem, amiket egy tompa végű kés segítségével elkentem kicsit. Ez úgy készül, hogy függőlegesen, soronként 3-3 pöttyöt nyomunk és egyesével szétkenjük, majd újabb sor és így tovább. (gyorsabb változat, ha egyszerűen körbekenjük a tortát és esetleg valamivel megszórjuk.)
- A torta tetejét mézeskalácsból készült csillagokkal és kevés szórócukorral díszítettem.
- A kész tortát 2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy teljesen összeálljon és fogyasztható.
Kívülről:
És belülről: