2013. március 24.
Kelt tészták, Sós sütik, Kalács
Húsvéti kalács
Komplett húsvéti reggeli egy hihetetlenül puha sós kalácsban. Talán így tudnám legegyszerűbben jellemezni ezt a receptet:)
A Húsvéttal mindig úgy járok, hogy az utolsó pillanatban kapok észbe, hogy “ja, egy hét múlva Húsvét”… Talán azért, mert minden évben más napra esik, nem tudom. De idén is így jártam:) Ilyenkor azonnal ki kell találni, mit szeretnék készíteni, hogy legyen hozzá minden alapanyag és valóban el is készüljön, amire kell. A húsvéti kalácsban biztos voltam, hogy idén készül. Nálunk egyébként nem volt soha divat a húsvéti kalács itthon, sokáig nem is tudtam, hogy édes-e vagy sós. Aztán pár éve mi is vettünk a pékségben, mert annyira gyönyörűek voltak, hogy muszáj volt kipróbálni. Tavaly tehát elhatároztam, hogy készítek majd egyet én is. Az én húsvéti kalácsom alapját, a sós foszlós kalácstésztát Limara pékségéből kölcsönöztem, ezt töltöttem meg mindenféle tavaszi/húsvéti finomsággal: főtt tojással, főtt sonkával és a tavasz igazi jelképével, illatos medvehagymával. Igen, egy kicsit töménynek tűnhet így talán, de tényleg isteni. A tészta libazsírral készül, ettől leírhatatlanul puha lesz, és ami a legjobb benne: másnap is ugyanolyan! Szóval bátran elkészíthetjük előző nap is. (Ezt a kalácsot kint a szabadban szerettem volna fotózni, napsütésben, de a minősíthetetlen időjárás miatt ez sajnos meghiúsult…)
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 2 tk. só
- 1 tojás
- 1 ek. liba/kacsazsír
- 3 dl langyos tej
- 1 tk. cukor
- 2 dkg élesztő
Töltelék:
- 1 nagyobb csokor medvehagyma
- 10 dkg főtt sonka
- 2 db főtt tojás
- 1 ek. liba/kacsazsír a kenéshez
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
- durva szemű tengeri só
Elkészítés
- A tésztához kovászt készítünk: 1 dl langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverünk benne 1 ek. lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd fél órát hagyjuk pihenni. Ilyen lesz:
- A lisztet, a sót a tojást, a maradék tejet és a kovászt egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani.
- Ha már úgy nagyjából összeállt, kicsit felolvasztjuk a liba/kacsazsírt és a tésztába gyúrjuk. Addig dagasztjuk, míg szép hólyagos nem lesz.
- Langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, a tölteléknek való tojásokat és a főtt sonkát apróra kockázzuk, a medvehagymát megmossuk és felaprítjuk.
- Ha a tészta már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
- A tésztabucikat egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük őket olvasztott liba/kacsazsírral. Az egyikre rászórjuk az apróra vágott medvehagymát, a másikra a sonkát, a harmadikra pedig a tojáskockákat.
- Ezután szorosan feltekerjük mindegyiket, a végeiket pedig összenyomjuk.
- Az így kapott 3 rudat sütőpapírra tesszük, végeiket összenyomjuk és összefonjuk. (papírral egyszerűbb lesz a formába emelni)
- A papírral együtt átemeljük a sütőformába, ahol ismét a duplájára kelesztjük. (kb. 45 perc)
- Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk tengeri sóval (el is hagyható) és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt szép pirosra sül.
- Ha megsült, kivesszük a formából, rácsra tesszük, megvárjuk, míg kihűl és szeletelhető:)
Annamari
2014. április 20. - 15:37Szia!
Épp nemrég vettem ki a sütőből, most hűl. Nagyon szép lett, és a recept is nagyon egyszerű, bár én kézzel dolgoztam ki, mert géppel én még nem jöttem rá, hogyan kell kelt tésztát csinálni, (mindig felszalad a tészta a villákon ( T_T )” ).
Nagyon jó recept, mint mindig 🙂
Judit
2014. április 23. - 14:38Szia!
Nemrég óta követem az oldalad, de már sok receptedet kipróbáltam. A medvehagymás pogácsa azóta is slágerlistás nálunk! Többek között a medvehagymával is általad ismerkedtem meg és estem szerelembe! 🙂 Húsvétra elkészítettem a kalácsot az iránymutatásod alapján és elvarázsolta az egész családot! Nem maradt egy morzsa sem belőle! Annyit vettem észre a készítés során, hogy a leírásnál a 2. lépésnél mintha kimaradt volna a maradék 2 dl meleg tej hozzáadása. Én kenyérsütőgéppel dagasztottam a tésztát és így is tökéletes lett. Hálás köszönet a recepttért és az összes többi csodáért is amit megosztasz velünk! <3 További szép napot kívánok Neked!
Üdv, Judit
Vikki
2014. április 23. - 23:20Szia Judit,
köszönöm, javítottam a leírást:) Örülök, hogy ilyen sikered volt a kaláccsal is, remélem még nagyon sok receptet kipróbálsz innen;)
Ancika
2014. július 4. - 07:27Annamari, vágj bele nyugodtan a dagasztógéppel dagasztani. Ennek egy fortélya van. Jól álljanak a spirálok. Tehát, ha felszalad, vagy betekeri, meg kell cserélni őket, mert rossz irányba viszik a tésztát.