2013. március 24.


Kelt tészták, Sós sütik, Kalács

Húsvéti kalács

Komplett húsvéti reggeli egy hihetetlenül puha sós kalácsban. Talán  így tudnám legegyszerűbben jellemezni ezt a receptet:)

A Húsvéttal mindig úgy járok, hogy az utolsó pillanatban kapok észbe, hogy “ja, egy hét múlva Húsvét”… Talán azért, mert minden évben más napra esik, nem tudom. De idén is így jártam:) Ilyenkor azonnal ki kell találni, mit szeretnék készíteni, hogy legyen hozzá minden alapanyag és valóban el is készüljön, amire kell. A húsvéti kalácsban biztos voltam, hogy idén készül. Nálunk egyébként nem volt soha divat a húsvéti kalács itthon, sokáig nem is tudtam, hogy édes-e vagy sós. Aztán pár éve mi is vettünk a pékségben, mert annyira gyönyörűek voltak, hogy muszáj volt kipróbálni. Tavaly tehát elhatároztam, hogy készítek majd egyet én is. Az én húsvéti kalácsom alapját, a sós foszlós kalácstésztát Limara pékségéből kölcsönöztem, ezt töltöttem meg mindenféle tavaszi/húsvéti finomsággal: főtt tojással, főtt sonkával és a tavasz igazi jelképével, illatos medvehagymával. Igen, egy kicsit töménynek tűnhet így talán, de tényleg isteni. A tészta libazsírral készül, ettől leírhatatlanul puha lesz, és ami a legjobb benne: másnap is ugyanolyan! Szóval bátran elkészíthetjük előző nap is. (Ezt a kalácsot kint a szabadban szerettem volna fotózni, napsütésben, de a minősíthetetlen időjárás miatt ez sajnos meghiúsult…)

Húsvéti kalács

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tojás
  • 1 ek. liba/kacsazsír
  • 3 dl langyos tej
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő

Töltelék:

  • 1 nagyobb csokor medvehagyma
  • 10 dkg főtt sonka
  • 2 db főtt tojás
  • 1 ek. liba/kacsazsír a kenéshez

Tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez
  • durva szemű tengeri sóNyuszis tojás:)

Elkészítés

  1. A tésztához kovászt készítünk: 1 dl langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverünk benne 1 ek. lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd fél órát hagyjuk pihenni. Ilyen lesz:kovász
  2. A lisztet, a sót a tojást, a maradék tejet és a kovászt egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani.Készül a tészta
  3. Ha már úgy nagyjából összeállt, kicsit felolvasztjuk a liba/kacsazsírt és a tésztába gyúrjuk. Addig dagasztjuk, míg szép hólyagos nem lesz.Hozzáadjuk a zsírt
  4. Langyos helyen a duplájára kelesztjük.A megkelt tészta
  5. Amíg kel a tészta, a tölteléknek való tojásokat és a főtt sonkát apróra kockázzuk, a medvehagymát megmossuk és felaprítjuk.A töltelékek
  6. Ha a tészta már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
  7. A tésztabucikat egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük őket olvasztott liba/kacsazsírral. Az egyikre rászórjuk az apróra vágott medvehagymát, a másikra a sonkát, a harmadikra pedig a tojáskockákat.A töltelékek
  8. Ezután szorosan feltekerjük mindegyiket, a végeiket pedig összenyomjuk.Feltekerjük őket
  9. Az így kapott 3 rudat sütőpapírra tesszük, végeiket összenyomjuk és összefonjuk. (papírral egyszerűbb lesz a formába emelni)A töltött tésztacsíkokat összefonjuk
  10. A papírral együtt átemeljük a sütőformába, ahol ismét a duplájára kelesztjük. (kb. 45 perc)
  11. Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk tengeri sóval (el is hagyható) és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt szép pirosra sül.Irány a sütő!
  12. Ha megsült, kivesszük a formából, rácsra tesszük, megvárjuk, míg kihűl és szeletelhető:)

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács