2014. december 29.
Sós sütik
Füszeres piritott magvak
Aromás, fűszeres és egészséges ropogtatnivalók a saját konyhánkból? Bizony, pár összetevőből, villámgyorsan elkészíthető:)
Most, hogy hivatalosan is itt a parti szezon, egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mindenféle adalékanyag nélkül is ízletes ropogtatnivalót készítettem én is. Egyből 3 változatban, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót:) Készült egy édes: ez fahéjas cukorkéreggel (eredeti receptjét itt találtam), nekem ez volt a kedvencem. Valamint készítettem két sós ízvariációt is: egy karakteresebb füstölt paprikásat, amit akár csípősre is készíthetünk és egy lágyabb provance-i fűszerest. Természetesen a sós változatot saját ízlésünk szerint más fűszerekkel is ízesíthetjük, a lehetőségek száma végtelen:)
Hozzávalók:
Füstölt paprikás:
- 10 dkg magkeverék ízlés szerint (mogyoró, dió, mandula, kesudió stb.)
- 4 dkg vaj
- 1 kk. só
- őrölt füstölt paprika ízlés szerint
- késhegynyi szárított fokhagyma por
Provance-i zöldfűszeres:
- 10 dkg magkeverék ízlés szerint (mogyoró, dió, mandula, kesudió stb.)
- 4 dkg vaj
- 1 kk. só
- Provance-i fűszerkeverék ízlés szerint
- késhegynyi szárított fokhagyma por
Fahéjas:
- 10 dkg mandula
- 1 ek. sűrített tej
- 4,5 dkg cukor
- fél csomag (Bourbon) vaníliás cukor
- 1 ek. víz
- fél tk. őrölt fahéj
Elkészítés
- A sós magokhoz a vajat a sóval és a fűszerekkel összeolvasztjuk.
- A magokat beleforgatjuk és együtt pirítjuk pár percig.
- A magokat sütőpapíron szétterítjük és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol, kb. 15 percig pirítjuk még.
A fahéjas mandulához:
- Ha a mandula héjas: forró vízbe tesszük pár másodpercre, majd leszűrjük. Ha kihűlt egyszerűen leszedhető a barna héj.
- A mandulát egy üres serpenyőben átpirítjuk.
- A hozzávalókat egy serpenyőben közepes lángon összeolvasztjuk. Akkor jó, ha elolvadt benne a cukor.
- Hozzáadjuk a pirított mandulát, majd addig forraljuk együtt óvatosan átkeverve néha, amíg a cukormáz morzsásan rá nem tapad a szemekre.
- Ekkor sütőpapíron szétterítjük a mandula szemeket és megvárjuk, míg kihűl és rádermed a cukor.