2014. december 29.


Sós sütik

Füszeres piritott magvak

Aromás, fűszeres és egészséges ropogtatnivalók a saját konyhánkból? Bizony, pár összetevőből, villámgyorsan elkészíthető:)

Most, hogy hivatalosan is itt a parti szezon, egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mindenféle adalékanyag nélkül is ízletes ropogtatnivalót készítettem én is. Egyből 3 változatban, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót:) Készült egy édes: ez fahéjas cukorkéreggel (eredeti receptjét itt találtam), nekem ez volt a kedvencem. Valamint készítettem két sós ízvariációt is: egy karakteresebb füstölt paprikásat, amit akár csípősre is készíthetünk és egy lágyabb provance-i fűszerest. Természetesen a sós változatot saját ízlésünk szerint más fűszerekkel is ízesíthetjük, a lehetőségek száma végtelen:)

Fűszeres pirított magvak

Hozzávalók:

Füstölt paprikás:

  • 10 dkg magkeverék ízlés szerint (mogyoró, dió, mandula, kesudió stb.)
  • 4 dkg vaj
  • 1 kk. só
  • őrölt füstölt paprika ízlés szerint
  • késhegynyi szárított fokhagyma por

Provance-i zöldfűszeres:

  • 10 dkg magkeverék ízlés szerint (mogyoró, dió, mandula, kesudió stb.)
  • 4 dkg vaj
  • 1 kk. só
  • Provance-i fűszerkeverék ízlés szerint
  • késhegynyi szárított fokhagyma por

Fahéjas:

  • 10 dkg mandula
  • 1 ek. sűrített tej
  • 4,5 dkg cukor
  • fél csomag (Bourbon) vaníliás cukor
  • 1 ek. víz
  • fél tk. őrölt fahéj

 Elkészítés

  1. A  sós magokhoz a vajat a sóval és a fűszerekkel összeolvasztjuk.A vajat összeolvasztjuk a fűszerekkel
  2. A magokat beleforgatjuk és együtt pirítjuk pár percig.A magokat a fűszeres vajba forgatjuk
  3. A magokat sütőpapíron szétterítjük és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol, kb. 15 percig pirítjuk még. Irány a sütő!

 A fahéjas mandulához:

  1. Ha a mandula héjas: forró vízbe tesszük pár másodpercre, majd leszűrjük. Ha kihűlt egyszerűen leszedhető a barna héj.
  2. A mandulát egy üres serpenyőben átpirítjuk.
  3. A hozzávalókat egy serpenyőben közepes lángon összeolvasztjuk. Akkor jó, ha elolvadt benne a cukor.A hozzávalók
  4. Hozzáadjuk a pirított mandulát, majd addig forraljuk együtt óvatosan átkeverve néha, amíg a cukormáz morzsásan rá nem tapad a szemekre.Fahéjas cukormáz
  5. Ekkor sütőpapíron szétterítjük a mandula szemeket és megvárjuk, míg kihűl és rádermed a cukor.

Fahéjas mandula

Pirított magvak Provance-i fűszerekkel

Pirított magvak füstölt paprikával