2012. október 22.


Kelt tészták, Tea sütik, Kuglóf

Fahéjas kuglóf

Ennek a fahéjas kuglófnak az érdekessége az elkészítésében rejlik: fahéjba forgatott tésztagolyócskákból áll össze, ami nagyon szép mintát ad minden szeletnek.

Persze érdemes minél apróbb golyókat csinálni és jó vastagon beleforgatni a fahéjas porcukorba, hogy igazán látványos legyen. Én sajnos kevés fahéjat tettem bele, mert a csíkok egy kicsit halványak lettek, de majd legközelebb:) A receptet itt találtam, csak annyit változtattam rajta, hogy nem tettem közé diót. A szerző említi, hogy az eredeti recept sűrített tejet ajánl hozzá, ezért naná, hogy kipróbáltam: szerintem a sima cukrozatlan változat a nyerő, amit ízlés szerint meg lehet utólag édesíteni. Próbáljátok ki!:)

Fahéjas kuglóf

Hozzávalók

  • 4 pohár liszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 1 púpozott kk. sütőpor
  • 1 ek. szárított élesztő
  • csipet só
  • 3 ek tejpor
  • fél pohár porcukor
  • 1 pohár meleg víz
  • margarin a forma kikenéséhez

Bevonat:

  • porcukor
  • jó sok őrölt fahéj

Tálaláshoz:

  • cukrozatlan sűrített tej
  • ízlés szerinti mennyiségű porcukor

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk, fokozatosan adagolva a langyos vizet.A hozzávalók
  2. Letakarva 15 percet pihentetjük.A tészta
  3. Pihentetés után a tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk, vastagon a fahéjas porcukorba forgatjuk és a margarinnal kikent sütőformába pakoljuk őket.A tésztagolyók
  4. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt megsül.Kész a kuglóf
  5. Tányérra borítjuk és megvárjuk, míg kihűl.

Fahéjas kuglóf

Édes sűrített tejbe mártogatva a legfinomabb!:)