2013. január 27.
Kelt tészták, Fánk
Fahéjas fánk golyók
Mivel itt a farsangi szezon, ilyenkor kerül képbe általában újra a régen elfelejtett olajban sült kelt kedvenc, a fánk. Most golyókat készítettem, amit fahéjas kristálycukor kéreg borít, amitől egyszerre lett illatos és ropogós.
A fánk mostanában újra az egyik kedvencem. Nagyon sok receptet kipróbáltam, nekem ez a krumplis változat vált be leginkább, mert a közepe tömör marad, mégsem szívja magába az olajat sütés közben. Ezek a golyók is ezzel a recepttel készültek, annyi különbséggel, hogy sütés után, még melegen fahéjas kristálycukorba forgattam őket. A kristálycukor nem olvad rá úgy, mint a porcukor, így nem puhul vissza a fánk sem. Kicsit sokat kell vele vacakolni, mert sok golyó lesz, de megéri. Akinek nincs türelme hozzá, készítheti hagyományos fánk formájúra is.
Hozzávalók
(kb. 50-60 golyóhoz)
- 30 dkg főtt krumpli
- 0,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- csipet só
- 4 dkg vaj
- fél citrom reszelt héja
- olaj a sütéshez
- kristálycukor és őrölt fahéj a beforgatáshoz
Elkészítés
- A főtt krumplit összetörjük, a langyos vízhez pedig adunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk még felhabosodik.
- Ezután egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a krumplit, a cukrot, a vajat, a sót, a citrom reszelt héját és a felhabosodott élesztőt és az egészet összegyúrjuk.
- A tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 3-4 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
- Az apró fánkokat lisztezett deszkára rakjuk és letakarva további egy órát kelesztjük.
- Az olajat felforrósítjuk, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat. (Sütés közben még nőni fognak, kb. kétszer akkorák lesznek mint nyersen)
- A kristálycukrot ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal összekeverjük.
- A kisült golyókat először papírtörlőre szedjük, megvárjuk míg a felesleges olajat felszívja és még melegen a fahéjas kristálycukorba forgatjuk őket. (fontos, hogy még meleg legyen a fánk, különben nem fog ráragadni a cukor!)
- Megvárjuk, míg kihűlnek és már fogyasztható is:)