2012. május 22.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Sajttorta, Torta
Epres-rebarbarás sajttorta
Jó régen csináltam már sajttortát, konkrétan tavaly, mikor eper szezon volt, úgyhogy épp itt volt az ideje újra sütni. Mégiscsak eperrel az igazi.
Ezúttal került rebarbara is a dzsembe, mert azt nagyon szeretem. Igaz, hogy még mindig egzotikusnak számít, annak ellenére, hogy teljesen igénytelen növény. Talán inkább azért, mert nincs rá kereslet (rohamozzátok meg a zöldségest érte, hátha…:D) Szóval ha már nagy nehezen sikerült beszerezni, akkor megpróbálok minél több dolgot készíteni belőle a pitén kívül. Magában egyébként meglehetősen jellegtelen, savanyú, de más gyümölcsökkel vegyesen nagyon finom: például eperrel. Ezért választottam most ezt a sajttorta tetejére mellé. Egy egyszerű dzsem került a torta tetejére, így egyben megoldható az is, hogy a gyümölcs másnapra nehogy megfonnyadjon rajta. Örök kedvenc! (a sajttorta receptjét egyébként itt találtam)
Hozzávalók
Torta:
- 25 dkg keksz (teljes kiőrlésű vagy akár sima háztartási)
- 12 dkg vaj
- 3 doboz krémsajt (3x200g-os)
- 15 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- 10 dkg tejföl
- 3 tojás
- 2 tojás sárgája
- 3 ek. keményítő
Dzsem:
- 25 dkg eper
- 25 dkg rebarbara
- fél csomag dzsemfix (3:1)
- 17 dkg cukor
Elkészítés
- A kekszet ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk és a kettőt egy nagy tálban összekeverjük.
- Egy tortaforma aljára (26 cm átmérőjűt használtam) sütőpapírt teszünk és a kekszes masszát belenyomkodjuk. (lehet, hogy nagyon száraznak fog tűnni, de teljesen jó lesz sütés után).
- Egy tálban összekeverjük a krémsajtot a cukorral, a tejföllel és a tejszínnel.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, végül a keményítőt és az egészet simára keverjük.
- A kekszes rétegre öntjük a sajtkrémes masszát és egy lapát segítségével a tetejét elsimítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. (ha gázsütőt használunk, érdemes a sütő aljába tenni egy vízzel teli tepsit/hőálló edényt, hogy gőz képződjön, így nem fog kiszáradni)
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe. (miközben hűl, össze fog esni, ez nem gond, semmi baja:)
- Elkészítjük az epres-rebarbarás dzsemet: az epret felkockázzuk, a rebarbarát megtisztítjuk a külső “héjától” és felkockázzuk.
- A rebarbarát és az epernek kb. az 1/3-át aprító gépbe tesszük és felaprítjuk.
- Egy lábasba öntjük a cukorral a dzsemfix-szel és a maradék eperrel, összekeverjük és elkezdjük melegíteni.
- Kb. 3 percig zubogva főzzük, és már kész is.
- Az esetlegesen keletkezett habot leszedjük a tetejéről és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A tortára másnap rákanalazzuk az epres dzsemet, elsimítjuk és így tálaljuk.
+1 tipp: A dzsemet érdemes csak közvetlenül tálalás előtt a tortaszeletre tenni, így lehet a legszebb szeleteket vágni és nem ivódik bele a tortába sem.
PankaTorta
2012. május 23. - 07:07Mindig csodálattal nézem a süteményeid!
Ezt a recepted biztos ki fogom próbálni a hetekben!
Vikki
2012. május 23. - 08:16Köszönöm! 🙂 Remélem ízleni fog neked is, ez nálunk nagyon nagy kedvenc!:)
scorpian
2012. június 20. - 21:25Szia!
Megcsináltam ezt a szépséget.Imádtam!
Köszönöm neked ezt a receptet
Vikki
2012. június 20. - 21:45Szívesen! Örülök, hogy ízlett!:)
Judit
2013. január 12. - 22:55Kedves Vikki!
Fantasztikusan néz ki ez a sajttorta! Még sosem csináltam, így azt szeretném megkérdezni, hogy te milyen krémsajtot használsz hozzá? Sok helyen írják a mascarponét, de nekem az valahogy túl “semlegesnek” tűnik hozzá. Nemrég egy wellnesszálloda cukrászdájában ettem gyümölcsszószos sajttortát, az valami isteni volt, de nem hiszem, hogy mascarpone volt benne, annál sokkal különlegesebb, “sajtosabb” íze volt a sütinek. Tudsz segíteni? 🙂 Előre is köszönöm szépen!
Vikki
2013. január 12. - 23:25Szia!
Én krémsajtot szoktam használni hozzá, azt a friss sajt jellegűt, ami lapos téglalap alakú dobozban van, nem az ömlesztettet. Szerintem azzal a legjobb:)
Annus
2013. április 15. - 16:40Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy a tortaformából mikor veszed ki a tortát? Azután miután 1 napot hűtőben volt, vagy mikor kiveszed a sütőből? Köszi előre is a választ!
Vikki
2013. április 15. - 16:41Szia!
Csak másnap, mikor már állt a hűtőben. Szépen megdermed, könnyen kijön már utána.
Szabó Mihály
2017. március 5. - 15:45Kedves Viki,
Receptedet növelt adagban készítettem. Tele van ugyanis a fagyasztónk rebarbarával és eperrel. Kertemben termet mind. Első sajttortám, most pihen a hűtőben, hogy este felvághassam a családnak. Már a látvány miatt is megérte. Köszönöm a receptet. Misi
Vikki
2017. március 5. - 19:48Jobb helyet nem is találhattál volna nekik! 🙂 Remélem ízleni fog és nagy sikere lesz! 🙂
Szabó Mihály
2017. március 11. - 12:06Kedves Viki,
Isteni volt, és most vettem ki a következő adag eper/ rebarbara csomagot. Készül a következő torta, de most dupla adagban 🙂 Kollégáimnak is elküldtem a receptet. Nekik is sikerük volt vele a családjuk körében.
Köszönet érte!!
Misi