2019. május 17.


Tea sütik, Kuglóf

Epres kuglóf

Készítettetek már kelt tésztás kuglófot? Akkor itt a remek alkalom! Ez a kalácsszerűen puha, édes epertöltelékes kuglóf biztos, hogy kedvenc lesz!:)

Korábban is említettem már, hogy a szekrény mélyén megtalált kuglóf formában bizony vannak még lehetőségek: itt egy újabb verzió, amiért érdemes leporolni! A formának köszönhetően a puha citromos kalácstészta kívül ropogós kérget kap, amitől szerintem ezerszer jobb, mintha sima kalácsként készült volna. És még egy hasznos tipp a legjobb végeredmény érdekében: minél vékonyabbra nyújtjátok a tésztát, annál több rétegben köszön majd vissza az epres töltelék az elkészült alkotásban;)

 

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 30 dkg eper
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek. keményítő

Elkészítés

  1. Kimérünk 0,5 dl langyos tejet, adunk hozzá 1 tk. cukrot és elkeverjük benne az élesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
  2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a maradék tejet, az olvasztott vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk.
  3. Addig dagasztjuk, amíg teljesen el nem válik az edény falától.
  4. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.Epres kuglóf tésztája
  5. Az epres töltelékhez egy lábasba tesszük a felaprított epret, a cukrot és a keményítőt és addig forraljuk, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.Eper a fehércsokis tortára
  6. A kuglóf formát előkészítjük: oldalát kikenjük vajjal és kevés liszttel átforgatjuk, hogy mindenhol érje a vajas réteget.
  7. A megkelt tésztát kb. 40×50 cm-es téglalappá nyújtjuk és megkenjük az epres töltelékkel.Epres kuglóf készítése
  8. Rövidebb oldala mentén szorosan feltekerjük, majd óvatosan a kuglóf formába igazítjuk.Epres kuglóf készítése
  9. Letakarva ismét fél órát kelesztjük.Epres kuglóf készítése
  10. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 45 perc alatt megsül.

Epres kuglóf