2013. március 27.
Tea sütik, Keksz
Epres-citromos pillangó keksz
Ti is nagyon várjátok már a tavaszt? Ezek a kekszek már a napfényes-virágillatos időre hangolódva készültek, a bejegyzésben láthatjátok, milyen egyszerű elkészíteni őket!
Az interneten bóklászva találtam egy képet, amin ilyen pillangós kekszek voltak és nem bírtam ki, hogy ne készítsek hasonlót. Egy egyszerű omlós tésztából készül, amit fel kell tekerni, mint a spirálos keksznél, és az így kapott tekercsekből kettőt-kettőt összenyomva kapjuk a pillangó formát. Azt hiszem ez abszolút gyerek-kedvenc lesz, nem hiányozhat majd egy zsúrról sem és talán a locsolók sem utasítják majd vissza. Már ha beengeditek őket:)
Hozzávalók
- 12,5 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 20 dkg liszt
- pár csepp piros ételfesték
- eper aroma
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés
- Az aroma, a színezék és a citromhéj kivételével az összes hozzávalót egy nagy tálban összegyúrjuk.
- Az így kapott tésztát két részre osztjuk: az egyikbe belegyúrjuk a reszelt citromhéjat.
- A másikhoz pedig adunk pár csepp piros ételfestéket és kb. egy kávéskanálnyi eper aromát. (ha nagyon ragacsos lett tőle a tészta, adjunk hozzá még lisztet, különben nagyon nehéz lesz feltekerni)
- A két tésztagombócot két-két sütőpapír közt nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk.
- Kb. fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen és könnyebb legyen feltekerni.
- Pihentetés után mindkét tésztáról eltávolítjuk a felső sütőpapírt (jó lesz majd a sütéshez), és a fehér tésztát enyhén megnedvesítjük és rányomjuk a rózsaszínt (vagy fordítva) és a széleit körbe vágjuk. Ezután szorosan feltekerjük.
- Sütőpapírral együtt betesszük a tekercset kb. fél órára a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen, mert így lehet majd szépen szelni.
- A mélyhűtős pihentetés után nagyjából fél cm vastag szeleteket vágunk a tekercsből. Két-két szeletet egymás mellé teszünk a sütőlapra.
- A két tekercset ezután nagyjából a felénél két ujjunkkal erősen összenyomjuk, így lesz pillangó formájú.
- A pillangókat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 10-12 perc alatt megsülnek. A sütési idő vége felé figyeljük őket, mert hamar elkezdenek pirulni!
Sütés közben a pillangók deformálódhatnak, ezért érdemes nagyon összenyomni őket. Ha deformálódik, akkor sincs baj, amíg lágy kivesszük, és két kanál nyelével óvatosan újra összenyomjuk és visszatesszük sülni.
Réka
2013. március 27. - 11:02Hát ezek gyönyörűek!!!!
Andi
2013. május 12. - 14:01Ez igen! A lányaimmal megsütjük!
Niki
2014. február 27. - 10:19Szia Viki! Ehhez a recepthez is lenne egy kérdésem 🙂 kb. hány darab jön ki ebből az adagból, nekem 40-50 darab kell, ahhoz elég 2 adag? köszi a segítséget!
Niki
Vikki
2014. február 27. - 22:07Szia Niki,
dupla adagból egész biztosan lesz 40db 🙂
Niki
2014. február 28. - 22:00Köszi, jövő héten elkészítem 🙂
Klarika
2015. április 7. - 10:32Egy észrevétel: jól be kell nyomni sütés előtt középen, hogy szép legyen a szárnya, mert hajlamos “visszaállni” az eredeti állapotba, amúgy nem nehéz, és valóban mutatós.