2015. október 2.
Kelt tészták, Kalács, Tekercs - csiga
Csokis kalács fügével
Füge szezon van még mindig, így minden zöldséges és piac tele van ezzel a sötétlila mediterrán finomsággal, amit én most egy nagyon puha, nagyon csokis kalácsba sütöttem bele.
Bevallom, én nem rajongok annyira a fügéért, de ez a csokis-kelt tésztás ötlet annyira megtetszett, hogy mégis fügés sütemény lett belőle. A füge igazából inkább csak dekorációs céllal került bele, a lényeg a csokis tésztás, folyós csokis közepű kalács volt:)
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,5 dl tej
- 1 csomag instant élesztő (7 g)
- 37,5 dkg liszt
- 2 ek. holland kakaó
- 10 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
Töltelék:
- 2 púpos ek. kakaó
- 8 dkg puha vaj
- 6 ek. cukor
- 6 db füge
1 tojássárgája és kevés tej a kenéshez
Elkészítés:
- A tésztához a tejet 1 kk. cukorral meglangyosítjuk, hozzáadjuk az instant élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A liszthez hozzáadjuk a vajat, a kakaót és a cukrot és összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját és az egészet ruganyos tésztává dagasztjuk. (ha nehezen akar összeállni, adjunk hozzá kevés langyos tejet)
- Langyos helyen letakarva kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a kakaót, cukrot és a vajat simára keverjük, a fügéket pedig alaposan megmossuk, majd félbevágjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a kakaós töltelékkel majd szorosan feltekerjük. Az így kapott tekercset kicsit megsodorjuk, megnyújtjuk.
- Sütőpapírral kibélelt formába lazán, csigavonalban feltekerjük úgy, hogy kb. 2 cm hely legyen közte. Ide tűzködjük be a félbevágott fügéket.
- Fél órát pihentetjük, majd megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt megsül.
Villő
2015. október 2. - 14:57Hát ez gyönyörű!! Megvan a hétvégi süti! 🙂