2012. április 24.


Kelt tészták, Kalács

Citromos-levendulás nyuszi kalács

Ezeket a nyuszis kalácsokat húsvétra készítettem, de mivel előtte nap készült, nem igazán volt időm felrakni. Igaz, hogy már aktualitását vesztette, de annyira finom lett, hogy úgy gondoltam megosztom, mert briós formában elkészítve bármikor jó.

Ez a citrom-levendula kombináció nem hagyott nyugodni a kekszek után sem, úgy gondoltam, hogy ez nagyon jó lenne egy kelt tésztában is. A kalács erre tökéletes lehetőség volt. A tészta alapreceptet Limarától kölcsönöztem, annyit változtattam rajta, hogy tettem bele citromhéjat is. Nagyon-nagyon jó lett, igazi puha, foszlós briós, helyenként (ahol épp van virág:) enyhe levendula aromával. A nyuszi formát viszont én hoztam össze. Több receptet is végignéztem de valahogy nekem egyik se volt igazán nyuszi, így gondoltam összerakom ahogy tetszik és remélhetőleg sütés közben nem kel majd szét. Hát szerencsém volt!:) Nagyon szépen megtartotta a formáját, ez minden bizonnyal a tészta érdeme:)

Citrom & levendula

Hozzávalók

(8 db nyuszihoz)

  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 9 dkg méz
  • 1 tk. szárított levendula virág
  • 1 ek. levendula szirup
  • 3 ek. olaj
  • fél citrom reszelt héja

8 szem mazsola vagy vörösáfonya szemnek

1 tojássárgája és 3 ek. tej a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A többi hozzávalót (a mazsola/vörösáfonya kivételével) egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.
  3. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. (legegyszerűbb, ha hengert formálunk belőle, félbevágjuk és az így kapott két hengert is félbevágjuk, majd végül az így kapott 4 hengerrel is ugyanígy járunk el.)
  5. Most jön a nyuszik formázása: a 8 gombócból egyet választunk, amit 2/3-1/3 arányban elosztunk.A tésztát eldaraboljuk
  6. A nagyobból egy borsónyit lecsípünk, ez lesz a farka a nyuszinak. A nagyobb tésztadarab lesz a test a kisebb pedig a fej.
  7. A nagyobból egy golyót formázunk, majd tenyerünkkel szétlapítjuk.
  8. A kisebből hengert formázunk, enyhén szétlapítjuk és egy éles késsel az egyik végét bevágjuk kb fél cm mélyen. Az így kapott két kis részt szétnyitjuk és kicsit meghúzzuk. Ezek lesznek a fülei.Nyuszi formázás
  9. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a 3 tésztadarabot és összeállítjuk a nyuszit: az egyes testrészeket jól egymáshoz nyomjuk.Összeállított nyuszi a sütőlapon
  10. Ugyanígy járunk el a maradék 7 tésztagombóccal is.
  11. Fél órát pihentetjük, így szépen megkelnek.
  12. Sütés előtt belenyomkodjuk a szemnek szánt mazsolát/vörösáfonyát (én kés hegyével csináltam neki egy kis lyukat, hogy ne lökődjön ki), és megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával.Nyuszik sütés előtt
  13. 180 fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt szép pirosra sülnek.Citromos-levendulás nyuszikalács