2012. április 6.


Tea sütik, Keksz

Levendulás-citromos nyuszi kekszek

Közeleg a húsvét és sikerült beszereznem egy új nyuszis szaggatót, ennek örömére új keksz is készült. Az ízválasztás lehet, hogy elsőre kicsit fura, de tényleg nagyon finom így együtt a kettő, ideje elfelejteni, hogy a levendula a molyoknak való!

Elsőre én is idegenkedtem a levendulától, valahogy soha nem éreztem rá késztetést, hogy bármibe is beletegyem ízesítésként. Aztán egyszer pakolás közben a konyhapulton egymás mellé került a szárított levendulás zacskó (amit a nyuszi kapott, mert ő bizony rajong érte) és néhány frissen vásárolt citrom. Mikor éreztem a kettő illatát együtt, akkor döntöttem úgy, hogy mégiscsak ki kéne próbálni. Jó döntés volt!:)

Hozzávalók

Kekszekhez:

  • 6 dkg cukor
  • 14 dkg margarin
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 1 ek. szárított levendula virág
  • 25 dkg liszt
  • 2 ek. levendula szirup
  • 3 tojás sárgája
  • porcukor a kekszek beforgatásához

Mázhoz:

Cukorgyöngy a díszítéshez

Elkészítés

  1. A kekszekhez a cukrot a margarinnal habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a citromhéjat, a levendula virágot a szirupot és a tojássárgákat és az egészet simára keverjük.
  3. Az így kapott masszához hozzászitáljuk a lisztet és összegyúrjuk.
  4. A tésztát folpackba csomagoltjuk és fél órára betesszük a hűtőbe.Levendulás citromos tészta
  5. Pihentetés után két folpack közt kinyújtjuk (így elkerülhető, hogy leragad) és kiszaggatjuk.A tésztát kinyújtjuk és kiszaggatjuk
  6. Az így kapott nyuszikat porcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.Cukorbundás nyuszi
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
  8. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
  9. A mázhoz a porcukrot összekeverjük a sziruppal és megkenjük vele a kekszeket.A kekszeket bevonjuk cukormázzal
  10. Dekorcukorból készítünk nekik szemet és orrot és megvárjuk, míg a cukormáz teljesen megdermed.Levendulás keksz