2012. április 6.
Tea sütik, Keksz
Levendulás-citromos nyuszi kekszek
Közeleg a húsvét és sikerült beszereznem egy új nyuszis szaggatót, ennek örömére új keksz is készült. Az ízválasztás lehet, hogy elsőre kicsit fura, de tényleg nagyon finom így együtt a kettő, ideje elfelejteni, hogy a levendula a molyoknak való!
Elsőre én is idegenkedtem a levendulától, valahogy soha nem éreztem rá késztetést, hogy bármibe is beletegyem ízesítésként. Aztán egyszer pakolás közben a konyhapulton egymás mellé került a szárított levendulás zacskó (amit a nyuszi kapott, mert ő bizony rajong érte) és néhány frissen vásárolt citrom. Mikor éreztem a kettő illatát együtt, akkor döntöttem úgy, hogy mégiscsak ki kéne próbálni. Jó döntés volt!:)
Hozzávalók
Kekszekhez:
- 6 dkg cukor
- 14 dkg margarin
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 1 ek. szárított levendula virág
- 25 dkg liszt
- 2 ek. levendula szirup
- 3 tojás sárgája
- porcukor a kekszek beforgatásához
Mázhoz:
- 6 ek. porcukor
- 2 ek. levendula szirup
Cukorgyöngy a díszítéshez
Elkészítés
- A kekszekhez a cukrot a margarinnal habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a citromhéjat, a levendula virágot a szirupot és a tojássárgákat és az egészet simára keverjük.
- Az így kapott masszához hozzászitáljuk a lisztet és összegyúrjuk.
- A tésztát folpackba csomagoltjuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
- Pihentetés után két folpack közt kinyújtjuk (így elkerülhető, hogy leragad) és kiszaggatjuk.
- Az így kapott nyuszikat porcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
- A mázhoz a porcukrot összekeverjük a sziruppal és megkenjük vele a kekszeket.
- Dekorcukorból készítünk nekik szemet és orrot és megvárjuk, míg a cukormáz teljesen megdermed.