2015. szeptember 4.
Sütés nélkül, Zselé-puding
Citromos grízpuding
Gyerekkori klasszikus modernizált formában, valódi citrom ízzel, és krémesen lágy állaggal. És létezik gluténmentes verziója is!
Ez a grízpuding teljesen véletlenszerűen készült, ugyanis eszembe jutott, hogy nagyon régen ettem “tejbedarát”. Így hát nekiálltam és annyira jó lett, hogy úgy gondoltam, hogy muszáj megosztanom. Egyszerűségében nagyszerű:) Krémes, citromos és pont annyi dara van benne, hogy épp érződik benne. És igen, gluténmentesen is elkészíthető! Ebben az esetben a búzadarát helyettesítsük finom kukoricadarával (amit polentához/puliszkához javasol a csomagolás), a vanília puding általában szintén kukoricakeményítőt tartalmaz csak, de ha biztosra akarunk menni, válasszunk a csomagolás szerint is gluténmentes változatot. Az íz szinte változatlan marad és még szebb sárga lesz:)
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 3 ek. búzadara
- 20 g vanília puding
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- 1-2 ek. cukor ízlés szerint
- 1 dkg vaj
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- málna és szeder
- 3-4 db teljes kiőrlésű keksz
Elkészítés
- 4 dl tejet, a cukrot, a vaníliát és a búzadarát egy lábasba öntjük.
- A maradék 1 dl tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a lábasban várakozó keverékhez.
- Elkezdjük melegíteni és addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik.
- Ekkor hozzákeverjük a vajat és belereszeljük a citrom héját.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd összeállítjuk: a pohár aljába egy réteg pudingot teszünk, erre helyezzük a gyümölcsöt, majd óvatosan rásimítunk még egy réteg pudingot a tetejét pedig megszórjuk keksszel, reszelt citromhéjjal és a maradék gyümölccsel.
És a remekmű, amit tetszés szerint bármilyen gyümölccsel kiegészíthettek:)