2015. március 13.


Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon

Meyer citromos pillecukor

Bizony, nem csak gumicukrot, de pihe-puha pillecukrot is lehet otthon készíteni. Méghozzá bármilyen ízben és színben, meglepően egyszerűen:)

Bevallom, sosem szerettem a pillecukrot. Seízűen édes volt mind némi műanyag vanília beütéssel. Nagyjából mindegyik, amivel próbálkoztam. Receptes oldalakat nézegetve bukkantam rá olyan pillecukor variációkra, amik gyümolcslével készülnek, gondoltam adok neki egy utolsó esélyt, hátha barátságot kötünk mégis… Hm, azt kell mondjam, igy lett:) meyer citrommal készítettem, pont azérrt, hogy ne legyen túl édes. Így egyből lett is íze. A formázás miatt ez a változat kicsit időigényesebb és macerásabb, de ha nincs sok időnk, egy papírral bélelt tálból felkockázva is pont ugyanilyen remek lesz.

Meyer citromos pillecukor

Hozzávalók:

Pillecukor:

 • 8 g zselatin
 • 3 evőkanál víz
 • 15 dkg porcukor
 • 1 evőkanál méz
 • 25 ml víz
 • 25 ml meyer citromlé
 • fél meyer citrom reszelt héj
 • narancssárga és citromsárga ételfesték (elhagyható)

Forgatáshoz:

 • porcukor
 • keményítő
 • fél meyer citrom reszelt héja

Elkészítés:

 1. A forgatáshoz használt porcukorhoz reszeljük a meyer citrom héját és alaposan elkeverjük, majd félretesszük. Így nagyszerűen átveszi majd az aromáját.
 2. A pillecukorhoz zselatint 3 ek. vízzel elkeverjük.
 3. Egy lábasba tesszük a porcukrot, a meyer citrom kifacsart levéből 25 ml-t, a vizet és a mézet és addig forraljuk, míg sűrű szirupot kapunk. (méz sűrűségű legyen)Pillecukor hozzávalói
 4. Várjunk, míg kicsit hűl, majd adjunk keveset a zselatinhoz és keverjük el.Zselatin a pillecukorhoz
 5. Több részletben adagoljuk a keverékhez és közben nagy fokozaton folyamatosan keverjük.Készül a pillelcukor
 6. Akkor jó, ha már feltekeredik a robotgép keverőire.Pillecukor
 7. Ekkor hozzáadjuk a meyer citrom héjának a felét és elkeverjük.Hozzáadjuk a meyer citrom héját
 8. A masszát itt két részre osztottam, az egyikhez pár csepp narancssárga, a másikhoz pár csepp sárga ételfestéket adtam. Ez akár el is hagyható.
 9. A korábban elkészített citromos porcukorhoz hozzákeverjük a keményítőt (bevallom, nem mértem le, egy ek. körüli mennyiség volt)
 10. A formázás kétféleképpen is történhet: egyszerűen csak egy sütőpapírral bélelt formába simítjuk, majd kockákra vágjuk, vagy henger esetleg csavart formákat készítünk.
 11. A csavart formához egy sütőpapírt megszórunk vastagon a porcukros-keményítős keverékkel, majd a masszát habzsákba töltjük és legnagyobb átmérőjű csővel kb. 30 cm hosszú csíkokat nyomunk. (ha közben elkezdett volna megdermedni a massza, tegyük be 10 mp-re a mikróba és könnyen formázható lesz a zsákkal)Pillecukor
 12. Hűvös helyre tesszük dermedni.
 13. Nagyjából 2-3 óra után meghintjük a csíkok tetejét is a porcukros-keményítős keverékkel, majd óvatosan felszedjük a csíkokat és kettőt-kettőt összecsavarunk.Pillecukor
 14. Ismét beforgatjuk a porcukros keverékbe, hogy ne tapadjon le sehol és hűvös helyre tesszük, hogy teljesen megszilárduljon.

Pillecukor