2012. február 18.
Kelt tészták, Fánk
Churros
A churros egy spanyol édesség, amit ott általában reggelire fogyasztanak forró csokiba mártogatva a fiestából hazafelé betérve egy útbaeső churreríában. Nem egy diétás reggeli, mert tocsog az olajban és jó cukros, de tényleg nagyon finom!
A churros iránti rajongásom is a spanyolországi “kirándulásom” hozadéka és mivel itthon sehol se árulnak még csak hasonlót se, ezért egyből elkezdtem bújni a spanyol oldalakat, hogy találjak hozzá receptet. Hát nem kellett sokáig keresgélni:) Egyből az első verzió tökéletes lett, pont amilyennek lennie kell: kívül ropogós, fahéjas cukros, belül pedig puha. A tészta maga egy égetett tészta, amit aztán olajban kell kisütni, de egyáltalán nem nagy ördöngősség. Igaz, hogy az enyémek egyik sem lett olyan szép mint a churreríában, de az íze teljesen ugyanolyan. Meg is osztom, hátha más is kedvet kap hozzá:)
Hozzávalók
- 2,5 dl tej
- 5 dkg margarin
- 1 evőkanál cukor
- 1 nagy csipet só
- 12 dkg liszt
- 3 tojás
- a sütéshez bőven olaj
A tálaláshoz:
- őrölt fahéjjal kevert porcukor
- forró csoki
Elkésztés
- A tejet a vajat a cukrot és a sót egy lábasban elkezdjük melegíteni addig, amíg a vaj el nem olvad, majd felforraljuk.
- A lángot közepesre állítjuk és egy habverővel hozzákeverjük a lisztet, hogy csomómentes legyen.
- Addig főzzük a lisztes masszát, amíg el nem válik az edény oldalától. Így:
- Ezután levesszük a tűzről és megvárjuk míg szoba hőmérsékletűre hűl.
- Mikor kicsit hűlt, egyenként hozzákeverjük a tojásokat robotgéppel. Az eredmény egy közepesen sűrű tészta lesz, amit ezután csillagcsöves nyomózsákba töltünk.
- Az olajat felforrósítjuk (akkor jó, ha beledobunk egy kenyérkockát és fél perc alatt aranybarnára sül benne) és a nyomózsákkal tésztacsíkokat nyomunk a forró olajba.
- Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük és papírra szedjük őket.
- Miután kicsit hűltek, megszórjük őket fahéjas porcukorral (érdemes csak tálalás előtt, hogy ne puhuljanak vissza)
- És forró csokival tálaljuk:)
Ez az édesség ugyanilyen népszerű a latin világban is, ahol dulce de lechével (karamell cukrozott sűrített tejből – nagyon nagyon finom ez is) vagy vaníliával is fogyasztják. Bár szerintem akkor is forró csokiba mártogatva a legjobb:)