2015. november 27.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Banoffee muffin törökmézzel
Emlékeztek még a banoffee pitére, ami a banán és a karamell édes párosa? Ugyanez a két íz találkozik ebben a muffinban:)
Nem kell megijedni, nem egy émelyítően édes dologról van szó, az olvadt karamell remekül harmonizál a banános tésztával, a tetejére kerülő étcsoki és az enyhén sós törökméz pedig kompenzál minden édességet. A pite változatot itt találjátok.
Hozzávalók
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 érett banán
- 2 dl tej
- 25 dkg finomliszt
- 2 kk. sütőpor
- 1½ kk. szódabikarbóna
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/4 csomag (bourbon) vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 5 dkg vajkaramella vagy törökméz
5 dkg étcsoki
Elkészítés
- A tojást a cukorral habosra keverjük. A vajat felolvasztjuk és a tojásos masszához adjuk.
- A banánt villával összetörjük, majd ezt is hozzákeverjük.
- A liszthez keverjük a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a vaníliát és a sót, majd a cukros-tojásos masszába forgatjuk.
- A vajkaramellát/törökmézet apró kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a tésztába.
- A masszát egyenlően elosztjuk a papírral bélelt muffin tepsi mélyedéseiben.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek.
- Rácsra szedjük, és megvárjuk, míg kihűlnek.
- Az étcsokit apró darabokra vágjuk.
- A csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a muffinok tetejét.
- Megszórjuk apróra tört törökmézzel és pár percre betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.