2015. november 27.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Banoffee muffin törökmézzel

Emlékeztek még a banoffee pitére, ami a banán és a karamell édes párosa? Ugyanez a két íz találkozik ebben a muffinban:)

Nem kell megijedni, nem egy émelyítően édes dologról van szó, az olvadt karamell remekül harmonizál a banános tésztával, a tetejére kerülő étcsoki és az enyhén sós törökméz pedig kompenzál minden édességet. A pite változatot itt találjátok.

Banoffee muffin

Hozzávalók

  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 érett banán
  • 2 dl tej
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 kk.  sütőpor
  • 1½ kk. szódabikarbóna
  • 1 kk.  őrölt fahéj
  • 1/4 csomag (bourbon) vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vajkaramella vagy törökméz

5 dkg étcsoki

törökméz

Elkészítés

  1. A tojást a cukorral habosra keverjük. A vajat felolvasztjuk és a tojásos masszához adjuk.Banoffee muffin alap
  2. A banánt villával összetörjük, majd ezt is hozzákeverjük.Banánpüré a tésztához
  3. A liszthez keverjük a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a vaníliát és a sót, majd a cukros-tojásos masszába forgatjuk.Száraz hozzávalók a banoffee muffinhoz
  4. A vajkaramellát/törökmézet apró kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a tésztába.Törökméz a banoffee muffinhoz
  5. A masszát egyenlően elosztjuk a papírral bélelt muffin tepsi mélyedéseiben.Irány a sütő!
  6. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek.
  7. Rácsra szedjük, és megvárjuk, míg kihűlnek.
  8. Az étcsokit apró darabokra vágjuk.Étcsoki olvasztás
  9. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a muffinok tetejét.Csoki olvasztás bevonáshoz
  10. Megszórjuk apróra tört törökmézzel és pár percre betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.Megszórjuk törökmézzel a muffint