2012. október 30.
Gyümölcsös sütik, Pite
Almás-sütőtökös pite
Így ősszel szinten mindenhol lehet sütőtököt kapni. Ismét vettem a bátorságot, és vettem is egyet, hogy idén is készüljön sütőtökös pite. Ezúttal almával és tenyérnyi tökfej formában:)
Tavaly már készítettem sütőtökös pitét, annál is sikerült elérni, hogy a sütőtök babapürére emlékeztető ízét kellő mennyiségű fűszerrel elnyomjam. Így még ízlett is:) Most almát és citromhéjat tettem mellé, ez a kettő sokkal gyümölcsösebb ízt kölcsönöz az egésznek. Azon kívül, hogy nagyon finomak lettek, a tökfej dizájn is igen nagy sikert aratott:) Halloween-ra tökéletes “apróságok” akár ajándékba is!
Ez a recept is megjelent a Kifőztük magazin októberi számában.
Hozzávalók
(4-5 tökfejhez)
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 15 dkg sütőtök püré
- 1 közepes méretű alma (idared vagy valami savanykás fajta)
- fél citrom reszelt héja
- 1 kk. őrölt fahéj
- fél kk. őrölt szegfűszeg.
- 1 ek. cukor
- fél tk. keményítő
+1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük, majd ha kihűlt, húsát kikapargatjuk és 15 dkg-nyit pürésítünk.
- Először elkészítjük a tésztát: a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- Amíg a tészta pihen, papírból tök formájú sablont vágunk ki. (az enyém kb. 10 cm széles és 8 cm magas volt)
- Elkészítjük a tölteléket: A sütőtök püréhez adjuk a fűszereket, és simára keverjük.
- Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a reszelt citromhéjjal együtt a fűszeres pürébe forgatjuk.
- Ezután hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt és az egészet simára keverjük.
- Elővesszük a tésztát a hűtőből, két részre osztjuk és az egyik gombócot lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastagra nyútjuk.
- A sablon segítségével tök formákat vágunk belőle, amiket lisztezett felületre helyezünk miután kivágtuk. Ezek lesznek a tökfejek aljai.
- A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, viszont ezeknek egy éles késsel szemet, orrot és szájat is vágunk.
- Ha készen vannak, összeállítjuk a pitéket: a sima darabokat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, mindre kanalazunk kb. 1 ek. tölteléket, majd ráhelyezünk egy-egy kivágott tökfejet. Széleiket villával összenyomkodjuk.
- Tetejüket felvert tojással megkenjük.
- 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket.
A fotókon látható “gyönyörűséges” példányok az idei összes töktermésünk… 🙂
Juli
2013. november 11. - 22:43Nagyon jó kis recept én is elkészítettem. Nagyon ízlett mindenkinek.
A sulinkba volt ” Tök jó nap” és nagyon örültem amikor megtaláltam ezt a receptet mert minden évbe készítünk kreatív sütiket és már egyre nagyobb a verseny az osztályok között,
és én is hasonló képen készítettem el csak nagyobb tök fejeket készítettem.