2012. október 30.


Gyümölcsös sütik, Pite

Almás-sütőtökös pite

Így ősszel szinten mindenhol lehet sütőtököt kapni. Ismét vettem a bátorságot, és vettem is egyet, hogy idén is készüljön sütőtökös pite. Ezúttal almával és tenyérnyi tökfej formában:)

Tavaly már készítettem sütőtökös pitét, annál is sikerült elérni, hogy a sütőtök babapürére emlékeztető ízét kellő mennyiségű fűszerrel elnyomjam. Így még ízlett is:) Most almát és citromhéjat tettem mellé, ez a kettő sokkal gyümölcsösebb ízt kölcsönöz az egésznek. Azon kívül, hogy nagyon finomak lettek, a tökfej dizájn is igen nagy sikert aratott:) Halloween-ra tökéletes “apróságok” akár ajándékba is!

Ez a recept is megjelent a Kifőztük magazin októberi számában.

Sütőtökös tökfejek

Hozzávalók

(4-5 tökfejhez)

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 3 dkg zsír
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 15 dkg sütőtök püré
  • 1 közepes méretű alma (idared vagy valami savanykás fajta)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • fél kk. őrölt szegfűszeg.
  • 1 ek. cukor
  • fél tk. keményítő

+1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük, majd ha kihűlt, húsát kikapargatjuk és 15 dkg-nyit pürésítünk.Sütőtök
  2. Először elkészítjük a tésztát: a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.A tészta hozzávalói
  4. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.A tészta pihentetés után
  5. Amíg a tészta pihen, papírból tök formájú sablont vágunk ki. (az enyém kb. 10 cm széles és 8 cm magas volt)Sablont készítünk
  6. Elkészítjük a tölteléket: A sütőtök püréhez adjuk a fűszereket, és simára keverjük.Sütőtök püré
  7. Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a reszelt citromhéjjal együtt a fűszeres pürébe forgatjuk.készül a töltelék
  8. Ezután hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt és az egészet simára keverjük.
  9. Elővesszük a tésztát a hűtőből, két részre osztjuk és az egyik gombócot lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastagra nyútjuk.
  10. A sablon segítségével tök formákat vágunk belőle, amiket lisztezett felületre helyezünk miután kivágtuk. Ezek lesznek a tökfejek aljai.Tészta formázása
  11. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, viszont ezeknek egy éles késsel szemet, orrot és szájat is vágunk.
  12. Ha készen vannak, összeállítjuk a pitéket: a sima darabokat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, mindre kanalazunk kb. 1 ek. tölteléket, majd ráhelyezünk egy-egy kivágott tökfejet. Széleiket villával összenyomkodjuk.Széleit összenyomkodjuk villával
  13. Tetejüket felvert tojással megkenjük.Megkenjük tojással
  14. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket.

A fotókon látható “gyönyörűséges” példányok az idei összes töktermésünk… 🙂

Tökfej pitePite sütőtökkel és almával