2015. november 6.


Kelt tészták

Almás leveles kenyér

Érintésre leomló, puha fahéjas lapocskák, köztük leheletnyi almával, hogy teljes legyen az őszi ízélmény. Ugye jól hangzik?:)

Elég nehéz volt kifejező nevet találni ennek a sütinek, ugyanis nem leveles tésztáról van szó, hanem puha kelt tésztáról, amik szeletelés nélkül leválnak egymásról, a lapok közt pedig karamellizálódott fahéjas cukor lapul, egy kevés almával. Nem a leglátványosabb süti, viszont isteni finom! Főleg vaníliapudinggal:)

Almás leveles kenyér

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 1 púpos evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál só

A töltelékhez:

  • 7 dkg vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 dkg őrölt fahéj
  • 20 dkg alma

tej és fahéjas cukor a kenéshez (kb. 2 ek.)

Elkészítés

  1. Egy lábasban a vajat a cukorral és a tejjel összeolvasztjuk (vigyázat, ne forrjon!)
  2. Egy nagy tálba mérjük a lisztet és a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas tejet is.Leveles kenyér hozzávalói
  3. Lágy tésztává dagasztjuk (ha nagyon folyós lenne, adjunk hozzá még lisztet.)Leveles kenyér tészta
  4. Meglisztezzük a tetejét és letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.Kelesztés
  5. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a cukrot pedig összekeverjük a fahéjjal.
  6. Miután megkelt, lisztezett deszkán 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.A tésztát vastagon megszórjuk fahéjjal
  7. Az almákat meghámozzuk, és aprítógépben enyhén felaprítjuk (ne legyen pépes!), majd levét kinyomkodjuk. Alma
  8. A tésztából olyan széles csíkokat vágunk, amilyen széles a sütőformánk rövidebb oldala.
  9. Az így kapott csíkokat egymásra tesszük, minden réteg közé szórunk az aprított almából.A tésztacsíkokat egymásra rétegezzük
  10. A rétegezett csíkok darabolásához ismét elővesszük a sütőformát: majdnem olyan széles darabokat vágunk belőle, amilyen magas a formánk (fontos, hogy ne legyen olyan széles, mint amilyen magas a forma, mert még kelni fog a tészta, így nem kel ki sütés közben a formából). Kb. egy ujjal legyen kisebb, mint a forma magassága.
  11. Az így kapott darabokat élükre állítva, sütőpapírral bélelt formába sorakoztatjuk.
  12. Újabb pihentetés jön: kb. 30 perc után már kitöltik az egész formát.
  13. Megkenjük tejjel és megszórjuk fahéjas kristálycukorral.Irány a sütő!
  14. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
  15. Rácsra szedjük, megvárjuk míg langyosra hűl.

Vanília pudingba mártogatva a legfinomabb;)

Almás leveles kenyér

 

Almás leveles kenyér