2022. július 2.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Klasszikus gyümölcstorta eperrel
A klasszikus gyümölcstorta piskótával és vanília pudinggal bármilyen gyümölccsel is készül, mindig telitalálat. Szerintem eperrel a legfinomabb 🍓🍰
Egyszerű és nagyszerű. De miért is kéne minden epres süteményt túlgondolni… Mióta végre találtam egy megfelelő méretű és tartósságú formát, amivel tudok saját peremes piskótát készíteni a gyümölcstortához, eperszezonban ez lett a leggyakrabban készített édességem. Ezért is gondoltam, hogy megosztom az én verziómat is, akármilyen egyszerű recept is, hiszen a klasszikus gyümölcstorta, szinte mindenki gyerekkori kedvence volt. Ha már nem találsz esetleg friss epret, bármilyen másik gyümölccsel is elkészíthető, de szerintem eperrel a legfinomabb. 🍓
Hozzávalók
Piskóta:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
Vaníliás krém:
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 ek. cukor ízlés szerint
- 5 dkg vaj
Tetejére:
- 25 dkg eper
- 1 csomag piros tortazselé
Elkészítés
- A sütőformát kevés vajjal vagy margarinnal kikenjük és körbeszórjuk liszttel.
- A piskótához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálba tesszük és robotgéppel elkezdjük habosítani. Addig keverjük, míg egészen világos sárga, habos állagó lesz (kb. 5 perc).
- Ekkor hozzáadjuk a sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet és óvatosan beleforgatjuk.
- Hozzá reszeljük fél citom héját és ezt is beleforgatjuk.
- Óvatosan a formába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 14-15 perc alatt megsül.
- Ha megsült, ne vegyük ki azonnal, pár percig még hagyjuk a sütőben, hogy biztosan ne lapuljon be. Majd óvatosan fordítsuk rácsra a formából, hogy teljesen kihűljön.
- Elkészítjük a vaníliás krémet: a pudinghoz hasonlóan a pudingport kevés tejjel és a cukrokkal csomómentesre keverjük. A maradék tejet pedig elkezdjük melegíteni.
- Ha már gyöngyözik, félrehúzzuk és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingos keveréket.
- Visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik.
- Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
- Fóliát simítunk közvetlenül a puding felületére, hogy ne bőrösödjön be és így hagyjuk kihűlni.
- A torta tetejére feldaraboljuk az epreket.
- Az összeállítás előtt a piros tortazselét a leírásának megfelelő mennyiségű vízzel és módon elkészítjük.
- A kihűlt vaníliás krémet robotgéppel teljesen simára keverjük, majd rásimítjuk a kihűlt piskótára.
- Rápakoljuk az epreket.
- Végül az eprekre öntjük óvatosan a piros tortazselét.
- Hűtőbe tesszük, hogy minden megdermedjen és utána tálalható.