2019. május 17.
Tea sütik, Kuglóf
Epres kuglóf
Készítettetek már kelt tésztás kuglófot? Akkor itt a remek alkalom! Ez a kalácsszerűen puha, édes epertöltelékes kuglóf biztos, hogy kedvenc lesz!:)
Korábban is említettem már, hogy a szekrény mélyén megtalált kuglóf formában bizony vannak még lehetőségek: itt egy újabb verzió, amiért érdemes leporolni! A formának köszönhetően a puha citromos kalácstészta kívül ropogós kérget kap, amitől szerintem ezerszer jobb, mintha sima kalácsként készült volna. És még egy hasznos tipp a legjobb végeredmény érdekében: minél vékonyabbra nyújtjátok a tésztát, annál több rétegben köszön majd vissza az epres töltelék az elkészült alkotásban;)
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 1 csomag szárított élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
Töltelék:
- 30 dkg eper
- 10 dkg cukor
- 1 ek. keményítő
Elkészítés
- Kimérünk 0,5 dl langyos tejet, adunk hozzá 1 tk. cukrot és elkeverjük benne az élesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a maradék tejet, az olvasztott vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk.
- Addig dagasztjuk, amíg teljesen el nem válik az edény falától.
- Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
- Az epres töltelékhez egy lábasba tesszük a felaprított epret, a cukrot és a keményítőt és addig forraljuk, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
- A kuglóf formát előkészítjük: oldalát kikenjük vajjal és kevés liszttel átforgatjuk, hogy mindenhol érje a vajas réteget.
- A megkelt tésztát kb. 40×50 cm-es téglalappá nyújtjuk és megkenjük az epres töltelékkel.
- Rövidebb oldala mentén szorosan feltekerjük, majd óvatosan a kuglóf formába igazítjuk.
- Letakarva ismét fél órát kelesztjük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 45 perc alatt megsül.