2019. február 9.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon
Málna mousse szivek
Ha ünneplitek a valentin napot, akkor meglepetésnek, ha pedig nem, akkor magatoknak készítsétek el ezt a fehércsokiba burkolt elegáns, málnás apróságot. Nem fog csalódást okozni;)
Nem szoktam bonbonokat készíteni, így nincs túl nagy rutinom sem a csoki temperálásban, sem a forma megfelelelő előkészítésében, ezért nem tudok most okosságokat javasolni sajnos bonbon készítéshez. Igazából ez sem egy klasszikus bonbon, inkább nevezném fehércsokival bevont mousse-nak, ami úgy néz ki, mint egy bonbon:) Már csak az eltarthatóság miatt sem, ugyanis (amíg tart) hűtést igényel a belső miatt. Kicsit macerás, ez tény, viszont annyira finom lesz a végeredmény, a roppanós csokiba burkolt lágy málnahab, hogy tényleg megéri az idő ráfordítást.
Boldog Valentin napot! <3
Hozzávalók
(kb. 15 db-hoz)
Mousse
- 3 dkg málnapüré (kb. 5 dkg málnából)
- 1 tk. citromlé
- 5 dkg cukor
- 2,5 zselatin lap
- 1 dl hideg tejszín
- 4,5 dkg görög joghurt
- bourbon vanília paszta
Bevonat
- 10 dkg fehér csoki
- 2 ek. étolaj
Díszítés
- 1 tk kristálycukor
- piros ételfesték
Elkészítés
- A bevonathoz a 7,5 dkg csokit 1,5 ek. olajjal gőz fölött felolvasztjuk.
- Az olvadt csokival bevonjuk a szilikonformát, a mélyedés minden részét vonjuk be minél vastagabban, hogy ne roppanjon meg, amikor kivesszük majd a formából.
- A bonbon formát ezután tegyük hűtőbe, amíg a csoki teljesen megdermed.
- A mousse-hoz a málnát botmixerrel pürésítjük, majd sűrű szűrőn átnyomjuk, hogy a magokat eltávolítsuk. 3 dkg-nyi pürét kimérünk a mousse-hoz.
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
- A pürét a cukorral és a citromlével kis méretű lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. Ha már forr, félrevesszük és belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat.
- Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg a zselatinlapok teljesen elolvadnak.
- Félrevesszük és szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A hideg tejszínt lágy habbá verjük, majd hozzáadjuk a görög joghurtot és egy kevés vanília pasztát.
- Óvatosan hozzákeverjük a málna pürét, majd robotgéppel pár percig habosítjuk.
- A mousse-t nyomózsákba töltjük, majd megtöltjük vele a csokival előkészített bonbonformát. Ügyeljünk rá, hogy maradjon legalább 2 mm a forma pereméhez képest a talpaknak.
- A maradék fehércsokit fél ek. olajjal felolvasztjuk gőz fölött, kicsit hűtjük, majd óvatosan bevonjuk vele a pralinék alját.
- Egy habkártya (vagy sima felületű kés) segítségével elsimítjuk a talpakat és hűtőbe tesszük a formát, hogy teljesen megdermedjen a csoki.
- Legalább 3 órát, de legjobb, ha egy éjszakát hűtjük, majd óvatosan kinyomjuk a kis szivecskéket a formából.
- A díszítéshez a kristálycukrot elkeverjük tetszés szerinti mennyiségű ételfestékkel, és megszórjuk vele a szíveket.