2016. november 26.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Diós darázsfészek sós karamell szósszal
Borongós őszi hétvégék egyik legjobb programja a kelt tészta készítés, amikor az édes illat körbelengi az egész lakást, a sütőben pedig egy ilyen diós csoda készül éppen:)
Sokáig gondolkodtam, hogy mire használjam fel a temérdek diót, ami a fáinkon termett, végül egy ismerősöm ajánlotta, ezt a sütit, teljesen véletlenül. Gyerekkori kedvenc volt, így került szóba, és ennek nyomán egyúttal meg is lett a dió egy részének biztos és tökéletes helye. Ez a süti engem leginkább az aranygaluskára emlékeztetett, a vaníliás diós töltelék miatt, viszont a sós karamell szósz egy egészen más karaktert kölcsönöz neki. Csak azt tudom tanácsolni, tényleg próbáljátok ki ezzel is!:)
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 30 dkg dió, durvára darálva
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- kevés tej
Sós karamell:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín, felmelegítve
- 1/4 kk. só
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a dióval és a vaníliás cukorral.
- Ha megkelt, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
- Megkenjük olvasztott vajjal és a diós cukor felét a tésztán egyenletesen elszórjuk.
- Ha apró tekercsekből szeretnénk készíteni, akkor a tésztalapot hosszában félbevágjuk, majd szorosan feltekerjük őket külön-külön. Ha nagyobb méretű tekercseket szeretnénk, az egész lapot egyben tekerjük fel, szorosan.
- Éles késsel 1 vagy 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, attól függően, hogy kicsi, vagy a nagyobb verziót választottuk.
- A tekercseket oldalukra állítva egymás mellé sorakoztatjuk a sütőpapírral bélelt sütőformában. Ügyeljünk rá, hogy ne túl szorosan, mert még kelni fog, és így fogja megtartani a formáját szépen.
- Letakarva 20 percet pihentetjük.
- Sütés előtt megkenjük a tejes tojássárgájával, ha maradt esetleg cukros dió, ezt is rászórhatjuk.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
- A sós karamellhez a cukrot egy magasabb falú lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- Addig melegítjük, míg borostyán színű lesz.
- Ekkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a sót (eléggé sistereg majd, de semmi ok a pánikra 🙂
- Folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg elolvad a vaj (össze fogja húzni a cukrot, ez normális).
- A tejszínt felmelegítjük, majd óvatosan a karamellhez öntjük.
- Alacsony lángra visszatoljuk a tűzre és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik benne a karamell. Közepesen sűrű masszát kapunk majd, ami ahogy hűl, tovább szilárdul.
- A csigákat a langyos vagy teljesen kihűtött sós karamell szósszal tálaljuk.