2015. november 6.
Kelt tészták
Almás leveles kenyér
Érintésre leomló, puha fahéjas lapocskák, köztük leheletnyi almával, hogy teljes legyen az őszi ízélmény. Ugye jól hangzik?:)
Elég nehéz volt kifejező nevet találni ennek a sütinek, ugyanis nem leveles tésztáról van szó, hanem puha kelt tésztáról, amik szeletelés nélkül leválnak egymásról, a lapok közt pedig karamellizálódott fahéjas cukor lapul, egy kevés almával. Nem a leglátványosabb süti, viszont isteni finom! Főleg vaníliapudinggal:)
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 1 púpos evőkanál kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
A töltelékhez:
- 7 dkg vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 2 dkg őrölt fahéj
- 20 dkg alma
tej és fahéjas cukor a kenéshez (kb. 2 ek.)
Elkészítés
- Egy lábasban a vajat a cukorral és a tejjel összeolvasztjuk (vigyázat, ne forrjon!)
- Egy nagy tálba mérjük a lisztet és a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas tejet is.
- Lágy tésztává dagasztjuk (ha nagyon folyós lenne, adjunk hozzá még lisztet.)
- Meglisztezzük a tetejét és letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a cukrot pedig összekeverjük a fahéjjal.
- Miután megkelt, lisztezett deszkán 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.
- Az almákat meghámozzuk, és aprítógépben enyhén felaprítjuk (ne legyen pépes!), majd levét kinyomkodjuk.
- A tésztából olyan széles csíkokat vágunk, amilyen széles a sütőformánk rövidebb oldala.
- Az így kapott csíkokat egymásra tesszük, minden réteg közé szórunk az aprított almából.
- A rétegezett csíkok darabolásához ismét elővesszük a sütőformát: majdnem olyan széles darabokat vágunk belőle, amilyen magas a formánk (fontos, hogy ne legyen olyan széles, mint amilyen magas a forma, mert még kelni fog a tészta, így nem kel ki sütés közben a formából). Kb. egy ujjal legyen kisebb, mint a forma magassága.
- Az így kapott darabokat élükre állítva, sütőpapírral bélelt formába sorakoztatjuk.
- Újabb pihentetés jön: kb. 30 perc után már kitöltik az egész formát.
- Megkenjük tejjel és megszórjuk fahéjas kristálycukorral.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük, megvárjuk míg langyosra hűl.
Vanília pudingba mártogatva a legfinomabb;)
Zsuzsi
2018. szeptember 29. - 12:15Szia,
Most készítettem el ebéd utánra és nagy sikere volt! Szuper recept, én egy kicsit több almát tettem bele, mert sok van itthon. 🙂
Nagyon szeretem a sütijeidet, mindig innen merítek elsőként ötletet 😉 Gratulálok az oldalhoz és sokáig folytasd még!
Vikki
2018. szeptember 29. - 19:42Szia Zsuzsi,
köszönöm, nagyon örülök, hogy már a sokadik recepttel volt ekkora sikered! Remélem, a jövőben is így lesz 😉