2012. február 20.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Krém desszert, Sajttorta
Sajttortás tejberizs
Tejberizs+sajttorta=csak valami nagyon jó lehet:) Különösen ha hozzáveszünk egy kis eperlekvárt és kekszet.
Az az igazság, hogy ennek a desszertnek egy alapportól lesz sajttorta íze. Akármekkora szégyen, de így van. Először mikor láttam ezt az alapport nem is tudtam igazán mire vélni: sajttortát porból?! Mi köze lesz annak a sajthoz?! Aztán egyszer csak elkezdtem töprengeni, hogy mivel lehetne más ízt adni az unalmas tejberizsnek. Eszembe jutott, hogy egyszer már ettem sajttorta ízű tejberizst és nagyon ízlett. Ekkor jött a képbe a sajttorta alap: mivel egy sajttortát nem akartam megsütni azért, hogy a közepét kikotorásszam és belerakjam a tejberizsbe, eszembe jutott az a bizonyos általam korábban haszontalannak titulált por. Vettem is egy dobozzal, kipróbáltam együtt és hihetetlenül jó lett!
Hozzávalók
- 15 dkg rizs (arborio)
- 1,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg sajttorta alappor* + 1,5 dl tej
- eperlekvár
- ízlés szerinti keksz
Elkészítés
- A rizst és a vizet egy lábosba öntjük és félig lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla.
- Ekkor hozzáadjuk a tejet és közepes lángon, lefedve 15 perc alatt puhára pároljuk (néha közben átkeverjük, hogy ne égjen le)
- Mikor a rizs szemek puhák, hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat, átkeverjük és levesszük a tűzről.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Az alapport 1,5 dl tejjel robotgéppel pár perc alatt habosra keverjük.
- Ezután óvatosan a kihűlt rizsbe forgatjuk.
- 2 órára betesszük a hűtőbe.
- Tálalás előtt eperlekvárt és kekszmorzsát szórunk rá. Én saját készítésű rebarbarás eperlekvárt tettem rá:)
* Ez az alappor a piros-kék brit hipermarket sajátmárkás terméke, szerintem minden áruházukban kapható a liszt-sütőpor-pudingpor részlegen.