2014. március 7.
Kelt tészták, Kalács
Füszeres-mogyorókrémes csavart kalács
Igaz, hogy már tavaszodik és lassan itt a friss alapanyagok szezonja, most mégis ezt az inkább télies finomságot mutatom meg: elképesztően puha, fűszeres és nagyon-nagyon csokis. Csakis csokifüggőknek ajánlva!:)
Múlt héten sajnos nem tudtam posztolni való finomságot készíteni, mert leterített engem is ez az alattomos vírus, ezért is maradt el a heti bejegyzés. Sem sütni, sem főzni nem volt már energiám, úgyhogy kivételesen az ebédrendelés mellett tettem le a voksom. A Foodpandára nemrég bukkantam rá, amiben elsőre megtetszett, hogy vannak kiemelt kedvezményes időszakos ajánlatok is az állandó széles választék mellett. Az ázsiai konyhától kezdve a mediterrán és az arab konyhán át minden nemzeti konyha rajongója megtalálhatja a kedvencét. Én ezúttal egy igazi pastára vágytam, meg is lett a befutó 2 kattintás után. A mennyei tejszínes-gombás fusillimre pedig már csak egy keveset kellett várni:)
Mikor már kicsit javult a helyzet és ismét volt kedvem a konyhában ténykedni, egyből el is készült ez a kalács. Igazi téli édesség szerintem: illatos korianderrel, fahéjjal és csokoládéval a tésztában, a töltelék pedig egy újabb íz és textúra, mégpedig lágy, krémes mogyorókrém. Ajánlom minden csokirajongó társamnak sok szeretettel:)
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 7 dkg étcsoki
- 1 nagy tojás
- 2,5 dl langyos tej
- 45 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 7g (1 csomag) instant élesztő
- csipet só
- 4 ek kakaó
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt koriander
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
Töltelék:
fél üveg nutella
Tetejére:
cukros tej és jégcukor
Elkészítés
- A csokit apró kockára vágjuk és a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk. Megvárjuk, míg hűl egy kicsit.
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, az élesztőt, a fűszereket, a cukrot, a tojást majd hozzáadjuk az olvasztott csokit, és a tejet is.
- Lágy tésztává dagasztjuk.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és 4 egyenlő gombócra osztjuk.
- Kinyújtjuk az első gombócot, megkenjük a mogyorókrém 1/3-ával és papírral bélelt formába emeljük óvatosan.
- Ugyanígy járunk el a másik 3 gombóccal is, az utolsó lapot, ami a tetejére kerül majd, azt azonban már nem kenjük meg mogyorókrémmel.
- A legfelső lapot szépen ráigazítjuk, a széleket összenyomkodjuk.
- Egy éles késsel szeleteket vágunk a “tortából”, azonban nem vágjuk végig, a szélétől kb. fél centiméternyi peremet hagyunk.
- A kés hegyével kiemelünk egy “szeletet”, kicsit megnyújtjuk és 2-3-szor megcsavarjuk, majd visszanyomjuk.
- Ugyanezt megcsináljuk minden “szelettel”.
- 15 percet pihentetjük, majd megkenjük cukros tejjel és megszórjuk jégcukorral.
- 240 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol ezen a hőfokon sütjük 5 percig, majd visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra és így sütjük további kb. 15 percig.
- Megvárjuk, míg kihűl és már fogyasztható is.
Langyosan a legfinomabb:)
És íme egy szelet:
Zizu
2014. március 9. - 19:51Jujjj, de jól néz ki és biztos nagyon finom is lehet!!!! Tuti én is kipróbálom ezt a recit!
izabella
2015. november 25. - 15:29Azt szeretnem kerdezni h mibe sutoted?
Vikki
2015. november 25. - 15:42Szia,
a képen is látható kerámia piteformában. Az átmérője kb 22 cm.